Macrons førstedame taget i at lyve

0
1789
Den franske præsident Macrons hilser på statsminister Lars Løkke Rasmussen ved dagens EU-topmøde. Hjemme i Frankrig har Macrons parti fået en del at tænke på i den aktuelle EU-valgkamp. Spidskandidaten er nemlig taget i at lyve om sin fortid. Foto: Ludovic MARIN / POOL / AFP / Scanpix

Hun ville være chef for den gruppe i EU-parlamentet, hvor Venstre og Radikale deltager. Nu er hendes kampagne faldet helt fra hinanden

På nettet er der startet en kampagne for franske Nathalie Loiseau, der er topkandidat for Macrons parti REM. Men kampagnen handler ikke om at få hende valgt til EU-parlamentet, men for blot at redde hendes kandidatur. Hun er nemlig blev taget i at lyve om at have været engageret i den yderste højrefløj som ung – og i at komme med racistiske bemærkninger om romaer.

Dermed er hun gået fra at være præsident Macrons protege til at være en alvorlig belastning. Først blev den franske præsident overhalet af højrefløjens Marine Le Pen i meningsmålingerne op til valget til EU-parlamentet. Da hans topkandidat nu er blevet taget i at lyve og være racistisk, falder tilslutningen til at hans drøm om at lede Europa.

Hun har ellers papirerne i orden. Som tidligere diplomat og topembedsmand var hun i knap to år Macrons minister for europæiske anliggender. Men hun har ikke nogen egentlig politisk erfaring – udover at være blevet håndplukket af den franske præsident.

Og da Nathalie Loiseau startede sin valgkampagne, handlede det ikke bare om at blive valgt. Næ nej, Loiseau ville lede sin egen gruppe i parlamentet. Hun ville bringe sine egne medlemmer fra Macrons REM parti sammen med den liberale gruppe, hvor Venstre og Radikale sidder med – og hun skulle være chefen for det hele.

Konkret har hun løjet om sit engagement i en stærk højreorienteret gruppe i sin ungdom. Og hun har brugt det nedladende ord ’sigøjnere’ om personer med en roma-baggrund. Mens tilslutningen i meningsmålingerne falder, skal hun nu rundt i de franske medier og undskylde.