Hvis udlændingepolitikken lempes, vil det koste velfærd i kommunerne, lyder advarslen fra seks Venstre-borgmestre
Krav fra flere partier om lempelser i udlændingepolitikken, har fået seks Venstre-borgmestre til tasterne. De har skrevet et fælles indlæg i Berlingske, hvor de advarer om, at udlændinge-lempelser vil koste velfærd ude i kommunerne.
“Sådanne ideer koster måske ikke så meget at lufte, hvis man bruger sin hverdag inde på Christiansborg, og ikke selv står med den konkrete integrationsudfordring i hverdagen. Det er her i kommunerne, at regningen skal betales. Og den kan blive rigtig høj for både sammenhængskraften og den nære velfærd, hvis vi lemper udlændingepolitikken,” skriver de seks borgmestre.
Det drejer sig om Pernille Beckmann fra Greve, Michael Klitgaard fra Brønderslev, Hans Østergaard fra Ringkøbing-Skjern, Thomas Andersen fra Aabenraa, Kenneth Muhs fra Nyborg og Jens Ive fra Rudersdal kommuner.
Økonomi og sammenhængskraft under voldsomt pres
De beskriver situationen i 2015, hvor mere end 21.000 asylansøgere kom til Danmark. Det pressede både økonomi og sammenhængskraft i kommunerne:
“De penge, som vi skulle bruge på ekstra boliger til flygtninge, kunne man i stedet have brugt på bedre normeringer i børnehaverne og vuggestuerne. De penge, som vi skulle bruge på offentlig forsørgelse til indvandrere, kunne vi i stedet have brugt på den kommunale ældrepleje. Og den tid og de ressourcer, som vi skulle bruge på at få styr på den store integrationsudfordring, der lå foran vores fødder, betød mindre og færre ressourcer til at løse andre problemer for beboerne i vores kommuner,” skriver de – og fortsætter:
“For man tager ikke bare Danmark til sig fra den ene dag til den anden. Det kræver et langt, sejt træk. Og en øget tilstrømning af folk med en helt anden kulturel baggrund risikerer at forværre problemerne med ghettoer og parallelsamfund”.
Ultimative radikale krav
Det er især meldingen fra Det Radikale Venstre om, at udlændinge-lempelser er et ultimativt krav for at støtte en ny regering, der bekymrer borgmestrene. Men også Socialdemokratiets plan om en ydelseskommission, der skal på kigge ydelser til bl.a. flygtninge, får kritik.
“Vi håber ikke, at en sådan kommission skal kunne lede til færre krav eller højere sociale ydelser. Det vil være at skrue tiden tilbage og gå den forkerte vej,” skriver borgmestrene.
De opfordrer i stedet til, at en ny regering går efter en fælleseuropæisk løsning på flygtningekrisen.