DF kræver permanent grænsekontrol for at støtte ny regering

0
963
Dansk Folkepartin formand Kristian Thulesen Dahl har meget svært ved at forestille sig, at DF vil give sig på kravet om grænsekontrol, siger han til Avisen Danmark. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvis Dansk Folkeparti skal levere stemmer til en ny regering, så skal den forpligte sig til en aftale om at grænsekontrollen skal fortsætte i hele næste valgperiode. Det siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Avisen Danmark

Hvis en ny regering skal have opbakning fra Dansk Folkeparti, så skal den forpligte sig til at gøre grænsekontrollen mod Tyskland permanent. Det er budskabet fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Avisen Danmark.

”Det er meget svært at forestille sig, at vi kommer til at give os på det krav,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil af princip ikke kalde kravet ultimativt, for DF stiller ikke ultimative krav. Men DF-formanden siger til Avisen Danmark, at han har ”meget svært ved at forestille sig en situation, hvor vi ikke vil stå fast hele vejen”.

”Det skulle være, hvis vi bliver decideret bortdømt af danskerne. Vores folkestyre er bygget op på, at partierne kommer den styrke, danskerne giver dem. Der er forskel på, hvilken vægt jeg kan stille krav med, om vi lige kommer over spærregrænsen, og eller vi får 17 procent af stemmerne,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Permanent grænsekontrol i strid med Schengen

Den nuværende aftale om grænsekontrol er midlertidig, for Danmark er bundet af Schengen-aftalen, der ikke tillader permanent grænsekontrol. Derfor skal der gives en fornyet dispensation hver 6. måned til kontrollen, som blev indført i januar 2016.

Den nuværende dispensation udløber 12. november, men Kristian Thulesen Dahl vil stille krav om, at der underskrives en aftale om at grænsekontrollen som minimum skal løbe i hele næste valgperiode.

”Nogle vil sige, at vi ikke vil kunne fortsætte i Schengen. Det mener vi godt at vi kan. De andre EU-lande må i givet fald så smide os ud, hvis de mener, at det er den konsekvens, de vil tage. Jeg tror ikke, de vil gøre det, men det er klart, at det er noget, vi skal være parat til,” siger han til Avisen Danmark.

I de første tre år med grænsekontrol mod Tyskland blev der beslaglagt 801 våben, afvist 7132 personer og rejst 5479 sigtelser for bl.a. menneskesmugling, våbenbesiddelse og narkosmugling.

Dansk Folkeparti har foreslået, at der også indføres grænsekontrol mod Sverige. Men det forslag blev afvist af regeringen, da det blev 1. behandlet i april.

Læs også: Regeringen afviser at indføre grænsekontrol mod Sverige