Regeringen afviser at indføre grænsekontrol mod Sverige

0
2663
Øresundsbroen. Arkivfoto

Samtidig med at regeringen forlænger den midlertidige grænsekontrol til Tyskland, afviser regeringen et forslag fra Dansk Folkeparti om at indføre grænsekontrol mellem Danmark og Sverige

Fredag meddelte regeringen, at den forlænger den midlertidige grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland i yderligere seks måneder. Men samme dag afviste regeringen, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at indføre grænsekontrol mellem Danmark og Sverige.

Det skete, da Folketinget fredag eftermiddag førstebehandlede et forslag fra Dansk Folkeparti, der skal pålægge regeringen at indføre grænsekontrol på grænseovergangene mellem Danmark og Sverige.

Regeringen henviser til, at Schengen-reglerne for at indføre midlertidig grænsekontrol, ikke er opfyldt i forhold til Sverige.

”Den aktuelle vurdering fra Rigspolitiet er, at der ikke er behov for grænsekontrol andre steder end mod Tyskland, men det betyder selvsagt ikke, at vi ikke kan se på andre initiativer end grænsekontrol. Det er derfor dansk politi løbende udfører kontrol tæt på grænsen til Sverige og at der er et tæt samarbejde mellem dansk og svensk politi. Så selv om der pt. ikke er grundlag for grænsekontrol til Sverige, så er det ikke fordi politiet ikke er til stede, faktisk tværtimod,” sagde udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg (V) under førstebehandlingen.

DF: Hvorfor ikke videreføre de gode erfaringer?

En opgørelse fra Rigspolitiet viste i januar 2019, at siden den midlertidige grænsekontrol til Tyskland blev indført den 4. januar 2016, er der beslaglagt 801 våben, afvist 7132 personer og rejst 5479 sigtelser for bl.a. menneskesmugling, våbenbesiddelse og narkosmugling. På den baggrund undrer det Dansk Politis udlændingeordfører Martin Henriksen, at regeringen ikke vil støtte Dansk Folkepartis forslag.

”Hvis det fungerer et sted, så må det jo også fungere et andet sted. Med de gode erfaringer vi har med dansk-tysk grænsekontrol, hvor vi har afvist knap 8000 personer, der ellers bare ville være kommet ind, hvorfor så ikke gøre det samme mod Sverige. Der er grund til at antage, at man også vil kunne afvise et stort antal, hvis der var kontrol mod Sverige,” sagde Martin Henriksen.

Inger Støjberg svarede, at ”skulle situationen vise, at der rent faktisk er et pres på grænsen mellem Danmark og Sverige”, så vil situationen være anderledes. Men lige nu er der altså ikke det grundlag, mener regeringen, som henviser til både ”åbne og lukkede kilder”, dvs. efterretningskilder, som bl.a. vurderer terrortruslen i forhold til Sverige.

Dansk Folkeparti peger i sit beslutningsforslag på, at der har været terrorangreb i Stockholm, at Malmø i gennem længere tid har været ramt af et stort antal skudepisoder og at det svenske sikkerhedspoliti Säpo i 2017 vurderede, at de ekstremistiske, radikale miljøer i Sverige er steget eksplosivt. Partiet henviser i forslaget også til, at de fire mænd, der i 2010 blev anholdt med planer om et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, for nylig er blevet løsladt i Sverige.

“Hvor meget værre skal det blive?”

Efter fredagens førstebehandling, har udlændingeordfører Martin Henriksen stillet en række opfølgende spørgsmål til ministeren. Han har bl.a. spurgt:

”Hvor meget værre skal det blive i Danmarks nærområde (Sydsverige), før ministeren er parat til at indføre grænsekontrol mod Sverige, henset til det allerede høje antal overtrædelser, der finder sted umiddelbart på den anden side af Øresund?”

Er ministeren enig i, at det svenske samfund er udfordret af et stort antal personer med ekstremistiske holdninger? Mener ministeren, at udviklingen går den rigtige vej i Sverige på udlændingeområdet”