May kæmper for sit politiske liv

0
1602
Premierminister Theresa My ankom på scenen, dansende til ABBAs "Dancing Queeen". Foto: REUTERS/Darren Staples TPX IMAGES OF THE DAY

Den britiske leder har netop holdt hvad mange ser som den vigtigste tale i sit politiske liv. Theresa May appellerede igen til at de splittede konservative står sammen om en aftale forud for Brexit. Talen viser at hun er mere bekymret for erhvervslivet end for sine kritikere

Måske vil dansetrinene redde hende. I hvert fald kom den britiske premierminister Theresa May på scenen til lyden af Abba og hendes energiske trin på vejen blev mødt med klapsalver fra en fyldt sal ved de konservatives landsmøde i Birmingham. En sal fyldt med politikere, der tvivler stadig mere åbent på hendes evne til at skaffe en ordentlig aftale med EU og – især – til at vinde det næste valg.

May gjorde meget ud af at tale om mange emner ved sin afsluttende tale, men det er forholdet til EU og den forestående Brexit, de fleste vil høre om. Hendes forsvarslinje er hendes vurdering af, at næsten alt er bedre end et hårdt brud med EU. En holdning, som mange af partiets traditionelle støtter indenfor finans og erhvervsliv deler – og som i de seneste meningsmålinger begynder at præge stemningen i Storbritannien.

Oprøret begynder

En lille sejr vandt hun inden talen. Køen for at komme ind og høre hende var trods alt længere end den var aftenen inden, da hendes sammenbidte og veltalende modstander Boris Johnson endnu en gang kritiserede Theresa May og hvad han ser som hendes eftergivenhed overfor EU.

De første kommentarer efter talen var klare. May vandt på stil og energi, ikke på indhold. Og der var både blandt medierne og blandt deltagerne i Birmingham fremhævede mange deres forbløffelse over, at hun holder fast i sin egen plan for en Brexit, selvom EU’s andre ledere har afvist den – og selvom stadig flere konservative finder den håbløs.

Og allerede inden hun gik på talerstolen, var oprøret mod hende begyndt. En relativt anonym politiker bad partiets komite for lederskab om at sætte en afstemning om en ny leder i gang. Et slag i luften – men et slag blandt mange.