May bliver ydmyget

0
1682
Theresa May under en tale i London tirsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

Hvis nogen havde troet, at det ikke kunne gå værre for Theresa May og Brexit, så skulle de ikke læse britiske aviser i dag. Her overfalder politikere fra højre og venstre den britiske premierminister

Det startede med store ord og nikkende ministerhoveder. Theresa May forklarede på ugens store ministermøde, at hun nu havde fundet løsningen på den uendelige strid om Brexit. Hun ville tilbyde politikerne i parlamentet, at de kunne stemme om en ny folkeafstemning om Brexit, hvis de ellers lige stemte for hendes Brexit-plan først – den som de allerede har stemt ned tre gange.

Måske lød det oplagt i hendes egne ører. De britiske medier har da heller ikke fundet nogen i hendes regering, der åbent modsagde hende. Men budskabet var dårligt sendt ud fra Theresa Mays kontor, før ideen blev jordet.

Forslaget om at åbne døren til en ny folkeafstemning om Brexit var ment som en godbid til de mange medlemmer af Labour, der ønsker bare at glemme den første afstemning og lade vælgerne fortryde deres stemme. Men det gider Labours noget tvære leder, Jeremy Corbyn, ikke høre tale om. Han har i manges øjne forhandlet på skrømt med Theresa May om en løsning af Brexit-krisen – derfor skulle han ikke have noget af at hun lokker hans partifæller til at stemme for et forslag, der ikke har hans opbakning.

Til gengæld vender endnu flere af Mays egne sig imod hende. Mindst tyve konservative medlemmer af parlamentet, der før har lovet at bakke hende op ved næste afstemning, vender sig væk i vrede. De oplever ideen om en ny folkeafstemning som et forræderi overfor vælgerne – og overfor deres eget parti, hvilket måske tæller tungere.

Så på 24 timer er den britiske premierminister ikke bare blevet ydmyget af de menige i parlamentet. Hendes chancer for at få stemt Brexit-aftalen igennem ved fjerde forsøg er blevet endnu mindre.