Markant DF’er kan fejre 25 år på Københavns Rådhus

0
2937
Finn Rudaizky. Foto: Henrik Sørensen

Finn Rudaizky har 25. august været medlem af Borgerrepræsentationen i København i 25 år. Han startede som socialdemokrat, men har de sidste 11 år repræsenteret Dansk Folkeparti. Rudaizky er også regionsrådsmedlem og var senest kandidat for DF til Europaparlamentsvalget

Hvis man skriver “Finn Rudaizky” i ditOverbliks søgefelt, dukker der lige nu 19 artikler eller debatindlæg frem fra vores ét år gamle arkiv. Det siger en del om Finn Rudaizky, der er medlem af borgerrepræsentationen i København og regionsmedlem i Region Hovedstaden. Han er ektremt aktiv og blander sig i mange debatter. Derfor kan man i vores arkiv finde artikler, hvor Finn Rudaizky udtaler sig om alt fra Israel, moskeer og  hadprædikanter til skandalen om Sundhedsplatformen, Ryanair-ballade i København, terrorsagen fra Krudttønden, pres fra den kinesiske ambassade samt sidste års budgetforhandlinger i region Hovedstaden, hvor DF blev smidt ud af orhandlingene sammen med de konservative.

Og hvis ditOVerblik havde eksisteret i 25 år, ville der formentlig have været mindst 25 gange så mange artikler med Finn Rudaizky. Eller i hvert fald 11 gange så mange. For i disse dage er det præcis 25 år siden, at Finn Rudaizky blev valgt ind i Borgerrepræsentationen for første gang. De første 11 år som socialdemokrat, derefter tre år som løsgænger, og de sidste 11 år som en meget aktiv og markant repræsentant for Dansk Folkeparti.

Frontkæmper for idræt

Finn Rudaizky startede sin kommunalpolitiske karriere med at være frontkæmper for idrætten. Selv havde han en fortid som divisionsspiller for Skovshoved og været med til at vinde DM i ynglinge fodbold for Frem. Men fodboldens popularitet til trods, så var han i mange år ret alene med interessen for at tale sportens sag.

Det blev til i hundredvis af debatindlæg og taler om behovet for flere idrætsfaciliteter i København. Fra boldbaner til tennishal. Desværre var interessen større blandt de politiske kolleger for at få fribilletter til landskampene i Parken. Men gennem hårdt, målrettet og vedholdende arbejde blev det til resultater i form af haller, boldbaner og en større bevågenhed.

Finn Rudaizky for Københavns Rådhus, hvor han nu har været medlem af Borgerrepræsentationen i 25 år. 

Kæmpede for Christianshavn

Længe kæmpede Rudaizky for at få gjort noget ved de kummerlige forhold, som skolen på Christianshavn havde. Og selvom han inden valget tilbage i 1998 havde fået Socialdemokratiets opbakning til at foreslå skolen flyttet til Holmen, så var valgt knapt overstået før han igen stod alene med synspunktet. Faktisk så alene at partiet truede med at smide ham ud. Det blev en stor landsdækkende sag, hvor Svend Auken og Poul Nyrup kom Rudaizky til undsætning.

Kulturpris for terror-sagen

Senere har Rudaizky fået årets kulturpris fra Grundlovsforeningen Dansk Kultur. Foreningen tildelte Rudaizky prisen som ”påskønnelse for din kamp for ytringsfriheden”. Den kom i kølvandet på terrorangrebet på Krudttønden og Synagogen, hvor Rudaizky fik en dom for at have udleveret fortrolige dokumenter til en BT-journalist – dokumenter, der afslørede, at Københavns Kommune vidste langt mere om terroristen end man i første omgang meldte ud til offentligheden.

Sagen kostede ud over dagbøder i byretten også midlertidigt retten til at sidde i Københavns Borgerrepræsentation og i Region Hovedstaden. Vælgerne sendt ham dog retur ved sidste kommunal- og regionsvalg – og Folketinget ændrede loven, så det såkaldte Valgbarhedsnævn blev nedlagt.

Flugt til Sverige under krigen

Med sin jødiske baggrund har Rudaizky altid været bevist om den forfølgelse, som jøder verden over har oplevet. Som spæd kom han med på flugten til Sverige. Han var en af de første politikere, som gjorde opmærksom på den forfølgelse og overfald, som jøder i dagens Danmark udsættes for.

Finn Rudaizky fotograferet sidste år foran Eneborgsvagen 34 B i Helsingborg, hvor han boede med sin familie under krigen efter flugten fra Danmark.

Finn Rudaizky har i øvrigt takket nej tak til, at de 25 år bliver fejret på Københavns Rådhus. I stedet bliver dagen – den 25. august – brugt til at deltage i et kursus i Dansk Folkeparti regi.

DF-bestyrelsen i København har for få måneder siden udnævnt Rudaizky til årets DF-er samtidig med, at de har opfordret Finn Rudaizky til at stille op til endnu en valgperiode i Borgerrepræsentationen. Det sidste har Rudaizky dog endnu ikke svaret på.

I de 25 år har Rudaizky også nået at være i folketinget – indkaldt som suppleant – været valg til Regionsrådet og opstillet til seneste Europa-Parlamentsvalg.