Bølge af bomber hærger Sverige

0
2750
Foto fra Linköping, hvor politiet tirsdag detonerede en mistænkelig genstand. Foto: 71500 Jeppe Gustafsson/TT/Ritzau Scanpix

Mens svenskerne i dag har tilbageholdt yderligere to mænd i forbindelse med bomben mod den danske skattestyrelse, lever de selv med en bølge af bombeattentater

Det er fristende at kalde det en eksplosion i eksplosioner. Stigningen er på 45 procent over niveauet for et år siden. Og da var det allerede rekordhøjt.

”Sammen med de mange skudepisoder er det lige nu et af vores store samfundsmæssige problemer, siger Mikael Damberg. Som indenrigsminister har han ansvaret for politiet, der er hårdt presset af de mange banderelaterede voldsepisoder. En række betjente har oplevet trusler direkte mod dem selv eller deres familier.

Samtidig er det svært for politiet at trænge i de kriminelle bander og få nogen til at tale. Da mange –måske de fleste – medlemmer har indvandrerbaggrund, er der ikke megen lyst til at tale med ’snuten’, som de kalder politiet. Derfor retter lederen af det store oppositionsparti, Moderaterna, også kritik mod regeringen.

”Man får en følelse af, at vi har tabt kontrollen med den grove kriminalitet. Dette er rigtig, rigtig alvorligt. Vi må jage de her bander, indtil det holder op – og det kræver hårdere indgreb på en række områder,” siger Moderaternas leder, Ulf Kristersson til avisen Dagens Nyheter.

Håndgranater og opefter

De svenske bombeangreb går sjældent direkte ud over personer, men bruges til at skræmme modstandere – og en masse uskyldige personer. Der bliver ofte brugt håndgranater, der stammer fra Balkan eller Østeuropa – eller industrielt sprængstof, der er stjålet fra byggepladser. På den seneste ser politiet flere bomber, der direkte er fremstillet til målet.

Der er også hvad politiet har ledt efter i forbindelse med attentatet i København. Og i forsøget på at dæmme op for denne bølge af vold, vil den svenske regering øge straffen for at have kemikalier, der kan bruges til bomber. Det har man allerede gjort i flere omgange i forhold til håndgranater, hvilket har ført til en femdobling af arrestationer i den forbindelse.