Marine Le Pen står til kanonvalg til Europaparlamentet

0
2032
Marine Le Pen under den franske præsidentvalgkamp.

Marine Le Pen fører i meningsmålingerne hjemme i Frankrig før EP-valget. Det giver medvind for hele den nye blok af euroskeptiske partier, hvor DF har en central rolle

Den seneste opgørelse fra Frankrig viser, at Le Pen og hendes parti RN sågar har overhalet præsident Emmanuel Macron og hans ellers så sejrsvante REM. Med 22 procent af stemmerne bag sig kan RN få op til 20 af Frankrigs 79 pladser i det europæiske parlament ved valget den 26. maj. Målingen er fra det respekterede institut IPSOS og kommer efter at Macron har delt gaver ud for 48 milliarder kroner for at komme de vrede demonstranter i deres gule veste i møde.

Fremgangen i Frankrig giver også medvind til de andre europæiske partier i den nye højreblok i EP. Marine Le Pen bruger derfor også energi på at hjælpe med valgkampen i andre lande. Siden hun var i København for at mødes med DF, har hun været i Belgien for at hjælpe til.

”Som højrefløjspartier har vi længe været isoleret i Europa,” sagde Marine Le Pen, da hun søndag var i Bruxelles for at hjælpe alliancens belgiske partner i valgkampen, Vlaamse Belang. Hun fortsatte med et klassisk fransk udtryk:

”Nu har vi chancen for at ændre Europa indefra. Og et Europa à la carte er nu muligt, et Europa, der bygger på et samarbejde mellem nationer.”

Gul vrede

Fremgangen er så markant i Frankrig, fordi eliten der i bedste fald kan smide penge efter de vrede demonstranter. Efter næsten et halvt år med voldsomme opgør hver lørdag er de gule veste blevet en regulær trussel for den magtfulde franske præsident, der ellers har et solidt flertal af politikerne bag sig. Kvinderne og mændene i de gule veste startede deres opgør mod de sølle sociale forhold i det ledende europæiske land, men også utrygheden ved de ekstreme blandt landets mere end tre millioner muslimer spiller en stadig større rolle.