Macron starter sin valgkamp i en ghetto

0
1059
Den franske præsident Macron startede torsdag sin kampagne frem mod præsidentvalget i april. Foto: oto by Ludovic MARIN / AFP

Den franske præsident Emmanuel Macron startede i dag sin valgkamp ude i en ghetto nord for Paris, som han ser som et idealsamfund

Det er som Californien, bare uden havet – har Macron sagt om la-Seine-Saint-Denis. Virkeligheden er, at området nok har mange nystartede virksomheder, men de er ikke særligt succesfulde. Og samtidig er regionen fattig og præget af store sociale problemer – og islamisterne har godt fat i området.

Den slags bekymrer ikke den unge franske præsident, der giver den som statsmand og som endda i sine officielle fotos forsøger at se ud som sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj i hættetrøje og træt ansigt. Men valget af sted for starten på kampagnen er kommet til at overskygge hans valgløfter – og fremhæver hans problemer. For området er for de fleste franskmænd et sindbillede på alt, hvad der er gået galt i Frankrig – fra svag økonomi til mislykket integration.

Foto: Ludovic MARIN / AFP

Ikke tid til valgkamp

Meningsmålingerne giver præsidenten et pænt forspring blandt de ni kandidater. Hans nærmeste udfordrer er Marine Le Pen, der foreløbig ligger 10 procentpoint bag Macron. Dermed kan den anden og afgørende runde i præsidentvalget den 24. april blive en gentagelse af valget for fem år siden.

Integration eller rettere manglen på samme bliver et stort emne, som Putins krig ikke helt kan få folk til at glemme. Det samme er det sociale slagside, som Macron vil gøre værre. Mest udfordrende er, at han vil hæve pensionsalderen med hele tre år til 65.

Marine Le Pen har kritiseret den siddende præsident for at blæse sig op i denne situation. ”Han bruger krigen i Ukraine til at skræmme det franske folk, fordi han tror at en skræmmekampagne vil gavne han,” har hun sagt.

Kilder: L’Opinion, Figaro