Briternes bekendtskab med EU har kostet dem dyrt. Og deres tøvende politikere gør det kun værre, lyder det fra manden bag en ny rapport om britiske tab ved medlemskabet af EU, Ewen Stewart fra tænketanken Global Britain
”Det værste er Theresa May. Hun har aldrig ønsket en Brexit og nu underminerer hun sine egne forhandlinger med EU,” siger Ewen Stewart til ditOverblik og fortsætter:
”Hun har forhandlet ualmindeligt ringe. Det er som om det kun handler om at begrænse skaden i hendes øjne. Desværre er vi som land dybt splittet, for debatten om Brexit har været ekstrem bitter.”
Det sidste ser han som den største ulempe ved Brexit. Og han forventer, at denne mangel på tiltro og dermed fællesskab vil koste også økonomisk.
”Det har afsløret et stort spænd mellem befolkningen og dem, der styrer landet. Det koster dyrt.”
Stærk britisk økonomi
Ewen Stewart fokus er på det økonomiske og han fremhæver igen og igen styrken i den britiske økonomi, mens særlig euro-landene kæmper med en vækst, der næsten ikke er til at få øje på.
”Vores egen økonomi har klaret sig ret pænt. Og jeg forventer en moderat vækst også i de kommende år på 1-1,5 procent årligt. Omvendt er EU alt for tæt på igen at være i recession” siger han og tilføjer:
”Selv hvis vi kommer ud i en hård Brexit, så tror jeg, at vi allerede efter 3-6 måneder vil have fjernet toldmure og andre handelshindringer i forhold til EU. Der er simpelthen ingen, der tjener på det andet.”
I det sidste er han – efter at dette interview blev optaget – blevet bekræftet af den britiske regering. Den har allerede en plan klar for at fjerne told på 90 procent af den britiske import – undtagelserne er produkter, der meget direkte konkurrerer med britiske produkter – som biler, kød og nogle typer af tekstiler.
Læs om Ewen Stewarts rapport: Midt i Brexit: EU har kostet briterne over 700 milliarder
Forskel på naboer
Som mange andre fortalere for Brexit kunne Ewen Stewart godt ønske sig, at briterne får følgeskab af andre frihandelsorienterede nationer som Holland og Danmark.
”I har fordelen af at kunne se, hvordan vi klarer os og om vi klare at skabe en succeshistorie i tiden efter Brexit,” siger han.
Omvendt ser han et svigt i de andre EU-lande. Tyskland og Mutti Merkel er helt fraværende i forhandlingerne, mens franskmændene synes indstillet på at skade briterne. Om den franske præsident siger han:
”Macron er en økonomisk analfabet. Hans seneste forslag om en fælles mindsteløn er så verdensfjern – med lønninger i øst på en fjerdedel af det franske niveau vil en fælles mindsteløn være ødelæggende for alle andres økonomi end den franske.”
Han slutter:
”De fleste af os ønsker bare, at vi kan opnå venlige og ordentlige relationer til resten af Europa. Intet andet.”
Læs første interview med Ewen Stewart: “Euroen skaber social ulighed”