Ny rapport gør op med forestillingen om, at det bliver dyrt for briterne at forlade EU. Tværtimod har medlemskabet kostet briterne 82 milliarder pund eller over 700 milliarder kroner i tabte eksportmuligheder
I rapporten, der betegnende har fået navnet ’82 milliarder grunde til at EU har holdt UK tilbage’, vender den økonomiske konsulent Ewen Stewart tingene på hovedet. I stedet for at det skulle være hårdt for briterne at skulle klare sig uden EU, vil det blive nemmere for de britiske virksomheder at eksportere. Sammen med mindre bureaukrati vil det stille briterne bedre og sikre dem en højere vækst i de kommende år end de såkaldte euro-lande.
Rapporten kigger på den kendte økonomiske udvikling for EU og for Storbritannien. Det er i den sammenligning, at rapporten når frem til et tab på 82 milliarder pund. Havde EU’s kernelande haft en økonomisk udvikling, der blot svarede til den britiske, ville de have været betydeligt rigere og kunnet købe flere britiske varer.
Tilbage i 1994 stod de lande, der i dag bruger euroen som valuta, for omkring en fjerdedel af al vækst og velstand i verden. Det svarede dengang i store træk til USA’s økonomiske styrke. Siden har euro-landene haft en ret sølle økonomisk vækst – ikke bare sammenlignet med fremadstormende lande som Kina – men også sammenlignet med vestlige lande som Australien og USA.
Især USA klarer sig godt i den sammenligning. Hvor man i 1994 lå på linje med kernelandene i EU, er amerikanerne i dag rykket 30 procent længere frem.
Læs interview med Ewen Stewart: “Euroen skaber social ulighed”
Fri tænketank
Rapporten vil naturligvis blive set som en indlæg i debatten, da den er udgivet af Global Britain – en uafhængig tænketank. Allerede i 2012, inden Brexit overhovedet var opstået som ide, begyndte Global Britain at forske i, om Storbritannien kunne klare sig bedre i en mere fri verden. Netop fordi den fokuserer på kendte økonomiske fakta og sætter dem ind i en ny sammenhæng, har rapporten fået en del opmærksomhed også i den etablerede del af britisk presse – der anført af BBC ellers er ganske EU-venlige.
Samlet lægger rapporten skylden for EU’s ringe økonomi på den fælles valuta. Den er blevet til en møllesten om halsen på de svagere landes økonomi. Især landene i Sydeuropa, der har haft brug for at nedskrive deres valuta for at vinde markedsandele, bliver kvalt af euroens stive regler.
Samlet lægger rapporten skylden for EU’s ringe økonomi på den fælles valuta. Den er blevet til en møllesten om halsen på de svagere landes økonomi.
Læs interview med Ewen Stewart: “Euroen skaber social ulighed”