Euroen har gjort flere mennesker fattigere, siger forfatteren bag en ny rapport om Storbritannien efter Brexit, Ewen Stewart, i et interview med ditOverblik

Euroen har kvalt EU’s vækst og gjort mange af dens borgere fattigere, siger manden bag den nye rapport om Storbritannien efter Brexit, Ewen Stewart fra tænketanken Global Britain.

”Grundlæggende har EU klaret sig for dårligt økonomisk. Der er ikke nogen naturlov at rige, vestlige lande skal klare sig dårligt i konkurrencen med Kina og de andre økonomier på vej frem – se bare USA og i mindre grad Australien. Og fordi vi i Storbritannien i den grad er knyttet til EU og især euro-landene har det kostet os dyrt,” lyder hans hovedkonklusion.

Læs også: Midt i Brexit: EU har kostet briterne over 700 milliarder

Ewen Stewart erkender, at euroen er kommet for at blive:

”Jeg har aldrig argumenteret at Euroen står foran et kollaps. Men den har skabt stor ulighed – især fordi systemet forhindrer de lande, der egentlig har brug for det, i at devaluere deres valuta,” siger han og tilføjer:

”Hovedproblemet er, at man ikke har noget fælles finansministerium. Og som det er nu, så har landene reelt et valg mellem en stadig tættere union eller leve med en svag, ineffektiv valuta. Og jeg har også i øvrigt svært ved at se, hvordan man med demokratiske midler kan nå frem til en fælles finansmyndighed.”

“Som det er nu, så har landene reelt et valg mellem en stadig tættere union eller leve med en svag, ineffektiv valuta”

Ewen Stewart, tænketanken Global Britain

Sagt meget kort, så koster euroen koster dyrt – socialt set. Fordi den kvæler væksten især i udkanten, bliver flere mennesker fattigere. Og de lave renter er i højere grad et problem end en fordel.

”De lave renter er da godt for husejerne, men skidt for økonomien. Eller sagt på en anden måde: de lave renter er udtryk for hvor sølle økonomien klarer sig. Og selv med tyske renter, der nu er nede på 0,13 procent, kommer der ikke gang i økonomien i EU,” fastslår Ewen Stewart.

Læs anden del af interviewet i morgen.

Læs også: Midt i Brexit: EU har kostet briterne over 700 milliarder