Midt i Brexit: Britisk økonomi klarer sig godt

0
2239
Den britiske økonomi er gået frem med 19 procent siden finanskrisen for ti år siden. Euro-zonen har kun haft en vækst på 13 procent.

Trods usikkerhed om tiden efter Brexit klarer den britiske økonomi sig på mange måder bedre end resten af EU. Mange analyser peger på, at det vil fortsætte efter Brexit

Da afstemningen om Brexit viste et nej til EU, var spådommen fra det britiske finansministerium – der var klart imod Brexit – at arbejdsløsheden ville stige. En halv million flere arbejdsløse lød spådommen på. I dag to år senere har den britiske økonomi i stedet skabt trekvart million jobs.

Beskæftigelsen er steget i en lang række sektorer – fra industri til byggeri til servicefag. Væksten er så markant, at lønningerne også er begyndt at stige. Samtidig har briterne en af de højeste niveauer for mindsteløn i hele EU og samlet har Storbritannien tiltrukket over tre millioner borgere fra andre EU-lande, der kommer for at arbejde.

Den britiske fremgang står i kontrast til de fleste euro-lande – faktisk alle undtagen Tyskland. Franskmændene må leve med en arbejdsløshed, der er 2,5 gange højere end på den anden side kanalen. Og mens forventninger til den britiske økonomi er overvejende positive, så er økonomien i euro-landene tæt på at falde ned i tilbagegang eller recession.

Godt sted at investere

Samlet har den britiske vækst siden krisen for ti år siden været mere robust end hvad kontinentet kan præstere. Siden da er den britiske økonomi gået frem med 19 procent, mens euro-zonen kun kan fremvise 13 procent. I kontanter svarer forskellen til mere end 1000 milliarder kroner, eller mere end de britiske udgifter til deres sundhedsvæsen.

De europæiske investorer har bestemt heller ikke opgivet Storbritannien – tværtimod investerer de som aldrig før. En oversigt fra kreditbureauet S&P viser, at koncerner og investorer fra EU-landene købte i alt 553 britiske virksomheder. Investeringer i virksomheder, fast ejendom og aktier i hurtigt voksende virksomheder var på 31 milliarder pund (270 mia. kroner) over de sidste tolv måneder.

Til sammenligning blev der investeret mindre end det halve – knap 14 milliarder pund – i samme periode for to år siden, da briterne debatterede et farvel til EU.