DF vil opsige FN-konvention om statsløshed

0
2794
IS-krigere i Syrien. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Statsløshedskonventionen fra 1961 står i vejen for at Danmark kan fratage IS-krigere deres statsborgerskab. Dansk Folkeparti rejser nu forslag i Folketinget om at opsige konventionen

De mange IS-krigere med dansk statsborgerskab, som ønsker at vende tilbage til Danmark, får nu Dansk Folkeparti til at genfremsætte et tidligere forslag om at opsige FNs konvention om begrænsning af statsløshed.

Konventionen fra 1961 fastslår, at lande ikke må tage statsborgerskabet fra en person, hvis de dermed bliver statsløse. Det gør det vanskeligt for Danmark at udvise eller nægte at modtage danske statsborgere, som har kæmpet for terrorstyret Islamisk Stat i Syrien og Irak. Men det problem vil Dansk Folkeparti løse ved at opsige FN-konventionen, som Danmark tiltrådte i 1977.

”Vi ønsker, at de her mennesker skal have frataget deres statsborgerskab allerede inden de kommer til Danmark. Alene det, at de har befundet sig hos Islamisk Stat, er en støtte til terror. Derfor bør de kunne dømmes in absentia efter terrorparagraffen og have frataget deres danske statsborgerskab, også selv om det måtte gøre dem statsløse,” siger Christian Langballe, indfødsretsordfører for Dansk Folkeparti.

Udgør en terrortrussel

DF-ordføreren mener, at IS-krigerne udgør en sikkerhedstrussel for Danmark, og derfor bør de slet ikke have mulighed for at komme hertil.

”I Paris har vi set, hvordan tidligere syrienskrigere har begået forfærdelige terrorangreb. Jeg frygter, at det samme kan ske her. Derfor må vi gøre hvad vi kan for at dæmme op for denne trussel,” siger Christian Langballe.

Som det står formuleret i Dansk Folkepartis forslag til folketingsbeslutning:

”Disse personer udgør en klar terrortrussel, og de har med deres handlinger vist, at de ikke hører til i Danmark. Danmark har desværre tilsluttet sig FN’s statsløsekonvention og kan derfor ikke tage statsborgerskabet fra personer, hvis det medfører, at de efterfølgende ikke har et statsborgerskab. Derfor bør regeringen opsige FN’s statsløsekonvention. Det kan betyde, at folk i nogle tilfælde bliver statsløse, men det kan ikke være Danmarks problem da disse personer selv har valgt at kæmpe for en terrororganisation, som bekæmper Danmark”.

Islamisk Stat er ved at være definitivt nedkæmpet i Syrien. Billedet er fra landsbyen Baghouz, hvor kurdiske og internationale styrker har nedkæmpet den sidste IS-lomme de senestse dage. Foto: BULENT KILIC/Ritzau Scanpix

Støtte til fængsler og domstole

Over 150 personer er ifølge Politiets Efterretningstjeneste udrejst fra Danmark til Syrien eller Irak. Nogle er døde, andre er vendt hjem, mens cirka 30 personer lige nu opholder sig i Syrien, hvor de blandt andet sidder i kurdiske fængsler.

Hvis vi ikke skal tage dem tilbage, så hænger kurderne på dem. Er det rimeligt?

”Jeg synes, at vi skal støtte kurderne med oprettelse af fængsler og en international domstol i området, hvor IS-krigerne kan blive dømt. Jeg opfordrer regeringen til at tage et sådant initiativ, som der sikkert vil være opbakning til andre lande,” siger Christian Langballe.