Thulesen Dahl til Vermund: Dine ultimative krav virker ikke i politik

0
2840
DFs formand Kristian Thulesen Dahl og Nye Borgerliges leder Pernille Vermund under debatten i Aabenraa, hvor Vermund anklagede DF for at have svigtet i 2015. D Ordstyrer på debatten var Thomas Funding, Politisk redaktør på Avisen Danmark. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Vermund (Nye Borgerlige) tørnede torsdag sammen i den første duel i deres fælles valgkreds i Sønderjylland. Her sagde DF-formanden, at han sagtens kan støtte Nye Borgerliges udlændingekrav, men at det ikke virker at gøre kravene ultimative. “Så sætter I jer udenfor indflydelse,” sagde han til Vermund

Dansk Folkeparti bakker gerne op om Nye Borgerliges ønsker til stramninger i udlændingepolitikken. Men det nytter ikke at forsøge at få ønskerne gennemført ved at stille dem som ultimative krav. Ultimative krav virker ikke i politik, se bare på Anders Samuelsen og Liberal Alliance.

Sådan lød et af budskaberne fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til Nye Borgerliges partistifter Pernille Vermund, da de to partiledere torsdag aften tørnede sammen i en duel på Folkehjemmet i Aabenraa i Sønderjylland, hvor de begge er opstillet.

Nye Borgerlige har stillet tre “ufravigelige” krav, som skal opfyldes, hvis partiet skal pege på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister efter næste valg. De tre krav lyder på et totalt asylstop, udvisning af udlændinge ved første dom og at udlændinge skal forsørge sig selv. I følge Pernille Vermund vil Nye Borgerlige stå fuldstændig urokkeligt på disse krav, men den strategi fører ikke til noget, sagde Kristian Thulesen Dahl til Vermund på dagens debatmøde, som var arrangeret af Jyske Vestkysten og Avisen Danmark:

Debat møde imellem Kristian Thulesen Dahl fra Danske Folkeparti og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige på Folkehjemmet i Aabenraa torsdag den 7 marts 2019. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

“I vil vælte hele læsset”

”Hvis man stiller ultimative krav, sætter man sig selv udenfor indflydelse. Pernille, hvis jeg sidder i en forhandling, og kan få opfyldt to ud af mine tre krav, så vil jeg da gå efter det og så arbejde for at få det sidste krav opfyldt senere, fremfor at vælte hele læsset ved at være ultimativ. Det er forskellen på os to,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Pernille Vermund ville vide, om Dansk Folkeparti vil støtte Nye Borgerliges krav, og hertil sagde DF-formanden:

”Jeg er parat til at gennemføre de tre krav, men har vi så løst opgaven, Pernille? Det mener jeg ikke. Der er jo ikke noget i de tre krav, der siger, at folk også skal vende hjem. Derfor vil jeg gerne, at du supplerer de tre krav med et fjerde, nemlig paradigmeskiftet, som vi har vedtaget,” sagde Kristian Thulesen Dahl, som mente, at Dansk Folkeparti på nogle områder vil føre en strammere udlændingepolitik end Nye Borgerlige.

“Hvis jeg sidder i en forhandling, og kan få opfyldt to ud af mine tre krav, så vil jeg da gå efter det og så arbejde for at få det sidste krav opfyldt senere”

Kristian Thulesen Dahl, formand, Dansk Folkeparti
Debat møde imellem Kristian Thulesen Dahl fra Danske Folkeparti og Pernille Vermund fra Nye Borgerlige på Folkehjemmet i Aabenraa torsdag den 7 marts 2019.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Pernille Vermund: DF svigtede i 2015

Pernille Vermund gav Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard æren for, at Danmark ikke havde svenske tilstande i dag ved at have sat en stram udlændingepolitik på dagsorden fra midt-90erne. Men det var dengang. For set fra Vermunds side, så svigtede Dansk Folkeparti i 2015, da tusindvis af migranter gik over de danske grænser.

”Jeg forstår ikke, at I ikke sagde til Lars Løkke Rasmussen, at det her skal ikke ske på vores post. Du skulle have sat Lars Løkke stolen for døren. Hvis han så havde været tvunget til at udskrive et nyt folketingsvalg, så er jeg sikker på, at du havde fået dobbelt så mange stemmer, og så havde jeg slet ikke behøvet at stifte et parti,” sagde Pernille Vermund og lod forstå, at Dansk Folkeparti skulle have krævet af regeringen, at den fik stoppet migranterne inden de kom ind i landet.

Kristian Thulesen Dahl, Danske Folkeparti og Pernille Vermund, Nye Borgerlige hilser på hinanden inden debatmødet på Folkehjemmet i Aabenraa torsdag den 7 marts 2019. . (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Kristian Thulesen Dahl: Vi fik grænsekontrol og mere end 100 stramninger

Kristian Thulesen Dahl mindede om, at Pernille Vermund indtil 2015 var medlem af Det Konservative Folkeparti, som gik ind for en slappere udlændingepolitik end DF. Han spurgte, hvad Pernille Vermund helt præcist ville have gjort i de dage i september 2015, hvor migranterne kom, og han pegede på, hvad Dansk Folkeparti rent faktisk gjorde:

”Vi fik mere end 100 stramninger af udlændingelovgivningen igennem. Vi satte ydelserne ned, vi fik indført grænsekontrol, vi lagde en hårdere kurs overfor kriminelle udlændinge. Hvad skulle vi have gjort i de dage i september 2015, ud over at kaste landet ud i politisk kaos,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl, Danske Folkeparti hilser inden debatmødet på Folkehjemmet i Aabenraa torsdag den 7 marts 2019.. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix