Flertal blandt briterne for hård Brexit

0
2255

Ny meningsmåling viser, at langt flere briter ønsker at smække med døren i forhold til EU, hvis ikke de andre EU-lande giver indrømmelser om overgangsperioden

I januar var 38 procent af briterne indstillet på en såkaldt hård Brexit uden aftaler og uden store milliardbetalinger til EU. Det er tal er nu steget til 44 procent, viser en meningsmåling i søndagens udgave af avisen Daily Telegraph. Samtidig er gruppen af vælgere, der for alt i verden vil undgå en hård Brexit, skrumpet til under 30 procent.

Med et klart vælgerflertal for en hård Brexit begynder stemningen også at skifte i parlamentet. Den EU-skeptiske fløj af det konservative parti øger deres pres på premierminister Theresa May for at holde fast i en hård Brexit som en option under de sidste, hårde forhandlinger. Måske mere overraskende er det, at det nordirske parti, DUP, nu også svinger den vej.

DUP er en afgørende del af Theresa Mays flertal i parlamentet. Ifølge Daily Telegraph så ser partiet det nu som ”uomgængeligt”, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, hvis ikke der kommer klare indrømmelser fra EU i de næste to uger. Markeringen er særlig interessant, fordi en hård Brexit vil give flest problemer for Irland og for Nordirland med deres fælles, 500 km lange grænse.

På tirsdag er der planlagt ikke mindre end tre afstemninger om Brexit i parlamentet, herunder spørgsmålet om en hård Brexit. Den vigtigste afstemning handler om den aftale om Brexit, som Theresa May har forhandlet på plads. Ved forrige afstemning om det samme tabte hun med 230 stemmer.