Løkke om Hizb ut-Tahrir-demonstration: “Jeg bryder mig ikke om at se på det”

0
2218
Hizb ut Tahrir Skandinavien holder fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads i København fredag den 22. marts 2019. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bryder sig ikke om den ekstreme, islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, som fredag demonstrerede foran Christiansborg. Men han tror ikke, at der er et tilstrækkeligt grundlag for at forbyde organisationen, der har dom for at opfordre til drab på jøder

Hvis der er grundlag for det, skal den ekstreme, islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, der har opfordret til drab på jøder, forbydes. Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Men han tvivler på, at der på nuværende tidspunkt grundlag for et forbud efter grundlovens §78 stk. Det er den paragraf, der siger, at ”foreninger der virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende, bliver at opløse ved dom”.

”Som jeg er orienteret, har der helt tilbage til min egen sidste regering (2009-2011) været et indberetningssystem, som har sikret, at rigsadvokaten løbende har kunnet følge med i, hvad der foregår (i Hizb ut-Tahrir, red.). Og indtil videre har det været vurderingen, at der ikke er har været et solidt nok grundlag til at kunne få forbudt denne organisation. Men det er noget vi følger med i,” sagde Lars Løkke Rasmussen under tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved tirsdagens spørgetime. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Anledningen var et spørgsmål fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Dansk Folkeparti (DF) ønsker et forbud mod Hizb ut-Tahrir, og efter fredagens demonstration på Christiansborg Slotsplads, hvor Hizb ut-Tahrir havde arrangeret fredagsbøn, har DF skrevet til samtlige folketingsmedlemmer med en opfordring til, at de går sammen med DF om at finde måder at begrænse den islamiske organisation på.

På den baggrund ville Kristian Thulesen Dahl gerne vide, hvad statsministeren synes om Hizb ut-Tahrirs arrangement. Et arrangement, som DF-formand selv kalder en magtdemonstration, og “som mange danskere har set på med afsky,” som han sagde i Folketinget:

”At der i vores fædreland finder en demonstration sted, hvor man ikke forstår et klap af, hvad der bliver sagt, fordi det foregår på arabisk, hvor mænd og kvinder skal ligge adskilt, fordi kvinderne ikke må være sammen med mændene, og hvor man har at gøre med en organisation, der har opfordret til drab på jøder, til hellig krig, til at man ikke deltager i valg og til sharia. Hvad er statsministerens kommentar til, at den slags er virkeligheden i Danmark anno 2019,” spurgte Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl (DF) ved dagens møde i Folketingssalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Løkke: Rædselsfuldt – jeg bryder mig ikke om det

Statsminister Lars Løkke Rasmussen svarede, at han ”simpelthen ikke bryder sig om det”.

”Jeg synes det på alle måder er rædselsfuldt at nogen, der måske ovenikøbet er født i Danmark, at de tager så dyb afstand fra den måde, vi har indrettes os på, at de demonstrerer med fanatiske budskaber. Det bryder jeg ikke om. Og hvad vil jeg så gøre ved det? Jeg vil sige hvad jeg mener. For vi har også en grundlovssikret forsamlingsfrihed, og som jeg er orienteret, var der tale om en lovlig anmeldt demonstration. Så det er noget, vi må bekæmpe med ordets magt,” sagde statsministeren.

Han tilføjede, at han heller ikke brød sig om den moddemonstration med en koran-afbrænding, som Stram Kurs-stifteren Rasmus Paludan gennemførte samtidig på den modsatte side af kanalen ved Christiansborg.

”Jeg synes det er rædselsfuldt, men vi lever i et land med grundlovssikret ytringsfrihed,” sagde statsministeren.

Hizb ut-Tahrir under fredagens bøn på Christiansborg Slotsplads Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Forbud mod Loyal To Familia skal prøves først ved domstol

Kristian Thulesen fulgte op med spørgsmålet om et forbud. Han mener, at opfordringer til drab på jøder og sharia-ønsker er en markant overskridelse af rammerne for den danske foreningsfrihed. Og med det nylige prøveforbud mod banden Loyal To Familia, mener Kristian Thulesen Dahl, at tiden nu også er til at prøve et forbud mod Hizb ut-Tahrir.

Men det er for tidligt, mener statsministeren:

”Det er et ret unikt skridt, der er taget i forhold til Loyal To Familia, og det skal vi først se prøvet ved en domstol, hvilket også kan få betydning for, hvordan retspraksis skal være på området. Men der skal ikke være nogen tvivl om, at vi ikke bryder os om den her type organisationer. Hvis man ikke respekterer landets grundlæggende værdisæt, som de er udtrykt i vores grundlov, og man virker ved vold, så skal man forbydes,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: DF til resten af Folketinget: Hjælp os med at stoppe Hizb ut-Tahrir