Det nære sundhedsvæsen skal styrkes med 8,5 mia. kroner

0
1654
Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) samt børne- og socialminister Mai Mercado (KF), Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), Liselott Blixt (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Finansminister Kristian Jensen (V), Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), da Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer aftale om en sundhedsreform, i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 26. marts 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Vi har sat turbo på at styrke det nære sundhedsvæsen,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl om den aftale om sundhedsreform, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede tirsdag

Tættere på borgerne, flere læger og sygeplejersker, styrkede patientrettigheder. Sådan lyder nogle af overskrifterne i den aftale om en sundhedsreform, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået og som blev præsenteret tirsdag.

Aftalen indeholder bl.a. 21 nye sundhedsfællesskaber og 20 nye akutte beredskaber med ambulancer og akutlægebiler, nedlæggelse af de folkevalgte regioner, flere penge til psykiatri og mere ensartede tilbud over hele landet.

Den bygger videre på det udspil, som regeringen lancerede i januar. Men der er flere penge i den nye aftale. Regeringen ville oprette en nærhedsfond på 6 mia. kroner til at styrke nærheden i sundhedsvæsenet. Det beløb hæves nu til 8,5 milliarder kroner.

”Vi har sat endnu mere turbo på den del, der handler om nærhed. Vi sætter flere penge af i nærhedsfonden, og sætter flere konkrete ord på, hvad pengene skal bruges til, såsom sundhedshuse ude i kommunerne og 20 nye akutberedskaber, der kan få responstiden ned,” siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til TV2 News.

De 8,5 milliarder kroner fordeles på 4 milliarder kroner til sundhedshusene, og 4,5 milliarder til fremadrettet drift, bl.a. til akutberedskabet, som skal sikre, at hjælpen kommer frem til tiden over alt i landet.

Kristian Thulesen Dahl (DF), da Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer aftale om en sundhedsreform på et doorstep i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 26. marts 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Nærhed er vigtigt”

Ifølge Kristian Thulesen Dahl har det været afgørende for Dansk Folkeparti at styrke de lokale sundhedstilbud.

”Der er en lang række ting, som ikke behøver at foregå på et specialiseret sygehus langt væk, f.eks. opfølgning og kontrol. For ældre patienter og kronikere er afstande vigtige. Det kan være belastende at skulle bruge en hel dag på at transportere sig frem og tilbage, og det betyder også noget, at man kan blive i det område, hvor man har sin familie og venner,” siger han til TV2 News.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil aftalen mindske de geografiske uligheder i sundhedsvæsenet:

”Aftalen giver et mere lige sundhedsvæsen, hvor høj kvalitet, moderne sundhedshuse, flere akutbiler og flere medarbejdere skal sikre god og hurtig hjælp, uanset hvor du bor. Patienter over hele landet vil opleve markante forbedringer – uanset om det er den travle småbørnsmor, den gangbesværede diabetespatient eller den unge med psykiske udfordringer. De vil opleve, at hjælpen kommer tættere på,” siger hun i en pressemeddelelse.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), da Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer aftale om en sundhedsreform på et doorstep i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 26. marts 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Flere læger og sygeplejersker

Med i aftalen er der også penge til at uddanne flere sygeplejersker og læger:

”Vi vil uddanne 2.000 sygeplejersker og markant flere praktiserende læger for at sikre, at alle – uanset hvor de bor – kan blive undersøgt og behandlet tættere på deres hjem og ikke skal ud på en længere tur til sygehuset. Det vil både gøre det lettere for borgerne og give dem en større tryghed,” siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Det skal også være slut med forskellige akutnumre. Regeringen og Dansk Folkeparti vil have et fælles akutnummer for hele landet, 113:

”Med denne vigtige aftale får alle danskere mulighed for hurtigt og let at komme i kontakt med sundhedsvæsenet. De kan ringe på 113, uanset om de er hjemme, på arbejde eller i sommerhuset. Sundhedsstyrelsen vil få til opgave at komme med anbefalinger til en mere ensartet organisering af akutområdet i hele landet på et højt fagligt niveau. Og der bliver ikke taget udgangspunkt i den nuværende 1813-ordning i Region Hovedstaden, som dermed ikke bliver videreført,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Hele aftalen om sundhedsreform kan downloades her: 2603et-staerkere-sundhedsvaesen-taettere-paa-dig