Donald Trumps perfekte søndag

0
1672
Præsident Donald Trump er godt tilfreds, efter at den særlige undersøger Robert S. Mueller har afleveret sin rapport om russisk indblanding i den amerikanske valgkamp. Foto: CARLOS BARRIA/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident føler sig fuldstændig frikendt for fusk i forbindelse med sin valgkamp. Selv hans demokratiske modstandere begynder at stikke piben ind

Ingen udenfor det amerikanske justitsministerium har læst selve rapporten om russernes indblanding i valgkampen og om hvem, der vidste hvad. En rapport, der bygger på afhøringer af mere end 500 vidner samt på bjerge af papir. Den amerikanske justitsminister William Barr og hans næstkommanderende har i weekenden skrevet et fire-siders resumé, som de søndag delte med politikerne i Kongressen.

Ifølge dem er der to vigtige pointer i rapporten: Russerne blandede sig aktivt i valgkampen i 2016 til fordel for Trump og republikanerne – men der er ikke dukket beviser op, der sandsynliggør at det er aftalt med Donald Trump selv eller at han har forsøgt at påvirke russerne. Dermed er truslen om en rigsretssag endelig borte og Mueller selv har valgt ikke at anbefale flere retssager eller afhøringer.

“Total frikendelse”. Donald Trump på Twitter.

Inden historien kom frem sent søndag havde Trumps tavshed på Twitter næsten fået hans modstandere til at håbe på, at der trods var noget at komme efter i den lange rapport fra den særlige undersøger, Robert S. Mueller III. Det var der så ikke og Donald Trump ser sig selv som fuldstændig renset. Helt så langt går den særlige undersøger dog ikke.

Han er citeret for at have skrevet: ”Mens denne rapport ikke kommer til den konklusion, at præsidenten har begået noget kriminelt, så er det dog ikke er en pure frifindelse.”

Den særlige undersøger Robert Mueller. Foto: TASOS KATOPODIS/Ritzau Scanpix

“While this report does not conclude that the President committed a crime, it also does not exonerate him”

Mueller i sin rapport, i følge justitsminister William Barr

Ny æra for Trump

Selv de medier, der med stor energi og sammenbidthed har kritiseret Trump for stort set hvad som helst, anerkender, at dette er en sejr for ham. Avisen New York Times skriver, at en sky er blevet fjernet fra hele hans præsidentskab. TV-stationen CNN, som han har heftige sammenstød med, skriver ligefrem, at nu starter en ny æra for Trump.

Det synes heller ikke at genere Trump, at den næsten to år lange proces har kostet ham en række betroede medarbejdere og allierede – det nærmeste han vist kommer til at have venner i politik. Sager om fup med valgmidler og hemmelige møder blandt andre russere har sendt en række af hans fortrolige i fængsel. Men hvor demokraterne har håbet, at rapporten i det mindste kunne bruges til at ramme hans nærmeste – hans søn Donald Trump Jr. og svigersønnen Jared Kushner.

De amerikanerne, der normalt stemmer på det republikanske parti, har egentlig aldrig vaklet i deres opbakning til Trump. Nu viser de første meningsmålinger efter rapporten, at de ikke blot er blevet bestyrket i deres tillid til ham – de deler i høj grad hans opfattelse af, at dette har været en heksejagt.