Unge kvinder fra Danmark meldte sig til Islamisk Stat

0
2595
Et foto fra i lørdags viser Islamisk Stats allersidste bastion i Syrien, der nu er faldet. Islamisk Stat tiltrak flere unge kvinder fra Danmark. Den ene af disse blev i sidste uge anholdt i Tyrkiet. Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

25 kvinder er siden 2014 rejst til Syrien. I følge Weekendavisen er en af disse netop blevet anholdt i Tyrkiet, mistænkt for at være aktiv i Islamisk Stat, hvor hun har deltaget IS’s arbejde med udvikling af våben. Flere af kvinderne er kommet i den samme studiekreds, Udforsk Islam, i Danmark

Mindst 25 unge kvinder er siden 2014 rejst fra Danmark til Syrien. I sidste uge blev en af disse kvinder, den 21-årige dansk-libanesiske A.A.M, anholdt i Tyrkiet, sigtet for medlemskab af Islamisk Stat. Det fremgår af en større artikel i Weekendavisen.

Kvinden har nægtet at udtale sig til Tyrkisk politi, men ifølge Weekendavisen har hun været gift med Abdul Basit Abu-Lifa, manden som i 2007 blev dømt for at planlægge et terrorangreb i et unavngivet vestligt land. Abdul Basit Abu-Lifa, som menes at være blevet dræbt på slagmarken i Syrien, var bare 16 år, da han blev anholdt i 2005. Det er den sag, der er kendt som Glostrupsagen.

A.A.M blev ifølge Weekendavisen fascineret af Islamisk Stat i 2014. Hun var en del af pigegruppe, som gik med niqab og var med i studiekredsen Udforsk Islam, en forening, der på sin hjemmeside skriver at den ”ønsker at føre en saglig og konstruktiv debat om Guds eksistens, universets oprindelse og om Islams budskab”. Her mødtes pigerne for at drøfte religiøse spørgsmål, og mange af de 25, som siden rejste til Syrien, har ifølge Weekendavisen deltaget i møder og arrangementer i denne forening.

A.A.M. forsøgte flere gange at komme til Syrien. Men det var først i maj-juni 2016, at det lykkedes. Året før var to af hendes veninder kommet afsted. A.A.M. kom til IS-højborgen i Raqqa i 2016, og her begyndte hun ifølge Weekendavisen at bære titlen ”hustru nummer to” for Abdul Basit Abu-Lifa.

Søster dømt for forsøg på terrorvirksomhed

A.A.Ms søster blev i 2028 idømt tre års fængsel for forsøg på terrorvirksomhed. Bevismaterialet i retten var bl.a. chatsamtaler med søsteren, der på det tidspunkt opholdt sig i Raqqa, i følge geolokationen på billeder, hun sendte til søsteren. I chatsamtalerne forsøgte A.A.M at rekruttere søsteren til Islamisk Stat ved at forsøge at skaffe hende en anbefaling fra en IS-person.

A.A.Ms mor afviser overfor Weekendavisen, at datteren har været i Syrien. Hun har kun været i Tyrkiet og har ikke været gift med den terrordømte Abdul Basit Abu-Lifa, siger hun. Den opfattelse modsiges dog at flere kilder tæt på A.A.M. De siger til Weekendavisen, at A.A.M mistænkes for at have deltaget aktivt i Islamisk Stats udvikling af våben. Et arbejde som en anden kvinde fra Udforsk Islam-kredsen også mistænkes for at have deltaget i.

Ifølge Weekendavisen har de tyrkiske myndigheder placeret A.A.M i en særlig installation, som bruges til personer, der skal deporteres. Avisen vurderer derfor, at hun skal udleveres til Danmark, hvor hun er efterlyst af myndighederne.

Læs også: DF-forslag: Tag statsborgerskabet fra alle syrienskrigere