EU-kritiker stifter nyt parti: ”Brexit har splittet de gamle partier”

0
2409
Forløbet om Brexit har splittet Storbritannien, her eksemplificeret ved weekendens demonstration for Brexit-modstandere i London. Ansvaret ligger hos ledelsen i de to store partier, mener professor og EU-skeptiker Alan Sked. Foto: Niklas HALLE'N / AFP

INTERVIEW: Professor Alan Sked er veteranen blandt EU-kritikere i Storbritannien. Nu stifter han et nyt parti, Prosper UK, der vil arbejde for en positiv udvikling i Storbritannien uden for EU

Brexit har ikke blot splittet briterne, men vil også splitte de to store gamle partier. Og opgøret har dræbt briternes lange tradition for at stole på parlament. Det siger veteranen blandt de britiske EU-kritikere, Alan Sked, i et interview med ditOverblik.dk.

”Det er virkelig usædvanligt for de fleste briter at se parlamentet give fingeren til folkets vilje – sådan som den blev udtrykt ved folkeafstemningen om Brexit. Det vil for altid ændre deres holdning til parlamentet, der var hjertet i britisk politik, ja, i vores nation. Samtidig vil dette for alvor splitte de to store partier,” siger professor Sked.

Professor Alan Sked – EU-kritiker og stifter af nyt parti i Storbritannien.

Han lægger skylden for opsplitningen på de to partiers ledere.

”De har bedraget den britiske nation. Theresa May med hendes forfærdeligt dårlige aftale med EU. Og Jeremy Corbyn med hans støtte til en ny folkeafstemning for at få os tilbage i EU.”

Som et tegn på konsekvensen af denne opsplitning nævner han den nye uafhængige gruppe af frafaldne fra de to store partier. Mens mediernes fokus har været på regeringen, har vælgerne i endnu højere grad mistet tilliden til oppositionen.

”Lige nu tegner det til et nyvalg. Og her vil Labours Jeremy Corbyn fra starten være fem-ti point bag efter – en katastrofe for en leder af oppositionen. Han tror, han er så populær, men hans holdning til Brexit har ødelagt det hele,” lyder det fra Alan Sked.

”De har bedraget den britiske nation. Theresa May med hendes forfærdeligt dårlige aftale med EU. Og Jeremy Corbyn med hans støtte til en ny folkeafstemning for at få os tilbage i EU”

Alan Sked, professor, EU-kritiker

No deal

Som professor fra London School of Economics har Alan Sked skrevet meget om international politik. Som pensionist skriver han mere om britisk politik og opgøret med EU. Og han har været en stærk stemme i kritikken af EU gennem 30 år.

”En no-deal Brexit vil koste noget til at begynde med, men jeg forvender, det vil være hurtigt tjent ind. Uden EU får vi billigere mad og vin – og vi slipper for en masse bureaukrati. Så ja, jeg har været for en no-deal Brexit lige fra starten.”

Professor Sked var med til at grundlægge det, der få år senere blev til partiet UKIP. Og for få dage siden fik han godkendt sit nye parti som opstillingsberettiget. Prosper UK hedder partiet, der skal arbejde for en positiv udvikling i Storbritannien – uden EU.

”Jeg tror vi har en chance. Ligesom der blev plads til UKIP, da de liberale demokrater gik i regering med de konservative og dermed begik selvmord. Sådan vil der også være plads til os, men jeg må indrømme, det bliver svært med de fleste medier imod os,” lyder det lidt mistrøstigt.

Storbritanniens premierminister Theresa May på EU-topmødet. Foto: TOBY MELVILLE/Ritzau Scanpix

Snublende premierminister

Som mange andre briter finder han, at premierminister Theresa May har lavet fejl efter fejl over sine to år ved magten.

”Det var det kiksede valg, hvor hun klarede at tabe sit absolutte flertal. Men værre var hendes håndtering af Brexit: Først accepterede hun at forhandle efter EU’s plan og lovede dem milliarder uden at have sikret en ordentlig handelsaftale først. Og nu tromler hun videre trods et klart flertal imod sig.”

Lige så hård Alan Sked er i sin kritik af premierminister May, ligeså forstående er han overfor, at den EU-kritiske fløj ikke har kunnet bidrage meget til at løse konflikten. Her sætter han fokus på de to ledende konservative fortalere for Brexit, der i hans øjne alene ødelagde Brexit-fløjens chance for at bidrage positivt:

”Det løb var kørt, da Michael Gove satte en kniv i ryggen på Boris Johnson, da han forsøgte at gå efter at blive de konservatives leder. Med ham havde vi fået en premierminister, der kun ville have arbejdet for en ordentlig aftale med EU. Det ødelagde vores eneste chance for en ordentlig for en ordentlig handelsaftale,” siger Alan Sked.

Han forventer ikke meget af de afstemninger, der ventes i parlamentet i morgen onsdag, hvor politikerne vil teste forskellige varianter af Brexit. Afstemningerne er ikke bindende, men giver politikerne en chance til at vise, i hvilken retning de ønsker at gå. Der ventes seks afstemninger, der rækker fra et hårdt brud med EU til en ny folkeafstemning.

”I bedste fald kan de inspirere regeringen til at vælge en ny tilgang til Brexit, der måske kan samle parlamentet. I bedste fald,” lyder det fra professor Sked.