Morten Marinus: DF har ikke skærpet kravene i radioudbud

0
4030
Placeringen af den kommende FM4-kanal er blevet heftigt debatteret de seneste uger. Et krav om at 70 procent af de journalistiske ansatte skal have arbejdssted i Vestdanmark, har fået ejerne af Radio24syv til at meddele, at de ikke vil søge om den nye FM4-kanal. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Medieordfører Morten Marinus afviser, at Dansk Folkeparti har presset nye krav igennem i udbudsbetingelserne til FM4-kanalen, som skal afløse Radio24syv

70 procent af de redaktionelle medarbejdere skal have arbejdssted i Vestdanmark, når en ny FM4-kanal pr. 1. november 2019 skal afløse det nuværende Radio24syv. Det er flere end de +50 procent, som blev aftalt i den medieaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti (DF) indgik sidste sommer. Men det skyldes ikke, at DF har presset nye krav i gennem i forhold til medieaftalen. Det siger DFs medieordfører Morten Marinus.

”Tallet 70 procent kommer fra ministeriet. Det skyldes, at den aftale vi lavede i sommer med regeringen, ikke kunne føres ud i livet, fordi Kammeradvokaten vurderede, at det ville være i strid med EU-retten at stille krav til placeringen af de administrative medarbejdere. Så for at bevare ånden i aftalen (der lød på at alle administrative og mindst 50 procent af de redaktionelle medarbejdere skulle placeres i Vestdanmark, red.), lavede Kulturministeriet en ny beregning, som ikke omfattede de administrative medarbejdere. Den landede først på 60 pct. af de redaktionelle medarbejdere, men efter at ministeriet har fået verificeret antallet af medarbejdere på Radio24syv, er tallet blevet ændret til 70 procent,” siger Morten Marinus.

Kammeradvokatens vurdering kom efter, at Radio24syvs ejere, Berlingske og People Group, havde klaget til EU over lokationskravet.

Morten Marinus lægger ikke skjul på, at DF gerne have set en endnu større andel af redaktionelle medarbejdere i Vestdanmark, men det er altså endt med præcis de 70 procent, som ministeriet har regnet sig frem til vil svare til den andel, der var tænkt på i medieaftalen. For at ”følge ånden i aftalen,” som det hedder i et notat fra Kulturministeriet.

”Derfor kan jeg heller ikke forstå, at Naser Khader (konservatives medieordfører, red.) mener, at det er nye krav og at vi bare kunnet have ladet aftalen fra i sommer fortsætte. Det kunne vi ikke på grund af EU-retten. Men vi har bevaret intentionen i sommerens aftale,” siger Morten Marinus.

Morten Marinus. Foto: Steen Brogaard

Programchef: DF vil Radio 24syv ti livs

Udbudsbetingelserne for FM4-aftalen blev offentliggjort i fredags, og siden har ikke mindst de to programchefer på Radio 24syv, Mads Brügger og Mikael Bertelsen, skudt med skarpt mod Dansk Folkeparti. ”Jamen så lykkedes det af slå radio 24syv ihjel,” lød det bl.a. på Twitter fra Mads Brügger, mens Mikael Bertelsen på Twitter har beskyldt DF for at ”ville kvæle det frie ord”. Mads Brügger har også skrevet at ”DF vil Radio 24 syv til livs, fordi de er et ømskindet parti, der ikke tåler journalistik og satire”:

Radio 24syvs programchef Mads Brügger på Twitter.

Til den kritik siger Morten Marinus:

”Det er helt forfejlet, synes jeg. Personligt er jeg faktisk rigtig glad for Radio 24 syv, det er nok den kanal jeg lytter mest til, og jeg har ikke noget imod deres tilgang til satire og kritisk journalistik. Det her handler ikke om at ville lægge hindringer i vejen for Radio 24 syv. Det handler om, at når vi nu har P1 som taleradio i København, så skal der være et alternativ, der har sit hovedudspring i Vestdanmark. Det har hele tiden været vores ønske,” siger Morten Marinus.

“Radio 24 syv er nok den kanal jeg lytter mest til, og jeg har ikke noget imod deres tilgang til satire og kritisk journalistik. Det her handler ikke om at ville lægge hindringer i vejen for Radio 24”

Morten Marinus, medieordfører, Dansk Folkeparti

“Legitimt at ønske en radio i Vestdanmark”

Hvad er det for en anden slags radio, du mener der vil komme ud af, at stationen har base i Vestdanmark?

”Vi vil få en radio, der ikke kun sender til hele Danmark men også har historier og vinkler fra hele landet. I dag har begge de to statsfinansierede taleradioer hovedudspring i København, så derfor må det være helt legitimt at ønske, at den ene af disse radiokanaler har sin hovedvægt i i Vestdanmark, så vi også får nogle historier, der går den anden vej. Det burde man måske have tænkt på for otte år siden, da FM4 kom i udbud første gang, men det tænkte man ikke på,” siger Morten Marinus og tilføjer:

”Det her er ikke en kritik af det 24syv laver i dag, vi ønsker bare noget andet fremadrettet”.

Håber at Berlingske og Peoples Group byder

Tre-fire interessenter har indtil videre vist interesse for at byde på den nye FM4-kanal, deriblandt et konsortium med Jysk-Fynske Medier, som har hyret den tidligere DR-direktør Anne Marie Dohm til at stå i spidsen for at ansøge om og opbygge en ny radiokanal. Morten Marinus glæder sig over, at flere viser interesse, men han håber også at Berlingske og Peoples Group, der driver Radio 24syv, vil byde.

”Jeg håber de vil byde, for de har erfaringen. Derfor tror jeg også de ville ligge lunt i svinget i forhold til et udbud,” siger DF-ordføreren.

Kritikerne mener, at I ikke bryder jer om Radio 24syvs kritiske linje. Vil I blande jer i indholdet i den nye kanal?

”Slet ikke. Som det kan ses af udbudsbetingelserne, så stilles der ikke de store krav til indholdet, sammenlignet med den public service-kontrakt, som DR har”.

Programchef Mikael Bertelsen, Radio 24syv, på Twitter.

Har slækket på rammerne

Så den nye radio vil få lige så frie hænder som Radio 24syv har i dag?

“Ja, og vi har faktisk slækket på rammerne. Der stilles ikke længere krav om, at nyheder skal sendes på bestemte tidspunkter, og der kan også laves satire i længere formater end i dag. Så på den måde løsnes kravene,” siger Morten Marinus.

Han tilføjer at DF også har kæmpet for at radiokanalen får en bedre økonomi, end regeringen havde lagt op til. Regeringen havde lagt op til en årlig besparelse på 2 procent i alle otte år i udbudsperioden. Den besparelse fik DF ændret til kun at være de første fire år + november og december 2019. Resten af økonomien skal hentes hjem via reklamer og videresalg af indhold.

“Så hvis vi virkelig havde ønsket at smadre FM4, så havde vi nok ikke kæmpet for at få en bedre økonomi end regeringen ønskede,” siger DFs medieordfører.

Læs også: