Lettelse hos efterskoler: Hjælpepakke redder dem gennem coronakrisen

0
1785
Tømmerup Efterskole i Kalundborg. Arkivfoto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Enigt folketing kaster redningskrans på 540 mio. kr. ud til efterskoler, frie fagskoler og kostskoler. “Vigtigt at vi får skabt tryghed for skoler og familier,” siger DFs uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl

Landets efterskoler kan ånde lettet op. Samtlige politiske partier og løsgængere i Folketinget er onsdag enedes om en hjælpepakke, som skal bringe efterskoler, frie fagskoler og øvrige skoler med kostafdelinger helskindet gennem coronaskrisen.

I alt er der sat 540 millioner kroner af i hjælp til skolerne. De skal bl.a. gå til reduceret forældre- og deltagerbetaling samt til anden økonomisk hjælp til de skoler, som oplever udmeldinger frem mod sommerferien. Der er også penge til at hjælpe skolerne i næste skoleår samt til en fripladspakke.

Dansk Folkepartis skole- og uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl glæder sig over aftalen:

“For DF har det været afgørende, at vi med denne pakke kan skabe tryghed for både efterskoler, frie fagskoler og familier. Tryghed for familierne for at man roligt kan tilmelde sig efterskolen og for skolerne tryghed for, at der holdes en økonomisk hånd under de skoler, som på grund af den aktuelle situation mister elever nu og i næste skoleår,” siger han i en pressemeddelse fra undervisningsministeriet.

Minister: Særlige udfordringer

Samme budskab kommer fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S):

“Efterskoler står for et helt særligt ungdomsfællesskab. Det er vigtigt, at vi får skabt noget ro omkring dem og de mange skoler med kosttilbud. De står med en særlig økonomisk udfordring på grund af nedlukningen, og jeg er glad for, at Folketinget står sammen om at få dem helskindet igennem foreningen Efterskolerne, Torben Vind Rasmussen,
er tydeligt lettet. På efterskolerne.dk skriver han bl.a.:

“Jeg vil gerne takke alle jer skolefolk, der har lagt energi og ressourcer i at påvirke politikerne, så vi i dag står med en politisk aftale om en hjælpepakke, der giver efterskoler en sikkerhed for at kunne komme nogenlunde helskindet gennem coronakrisen og de økonomiske eftervirkninger, der må komme derefter. Derudover er der grund til at takke specielt undervisningsordførerne fra flere sider i Folketinget, der sammen med børne- og undervisningsministeren har banet vejen for hjælpepakken,” skriver han.

FAKTA: HJÆLPEPAKKENS HOVEDPUNKTER

Reduceret forældre- og deltagerbetaling. Staten giver skolerne et ekstra tilskud på 1.000 kr. pr. uge per elev fra 1. april og 1 måned frem, dog maksimalt den konkrete deltagerbetaling, såfremt skolerne fortsat er lukkede. Det ekstra tilskud skal gå til reduktion af forældrebetalingen.

Pulje til at hjælpe skoler, der oplever udmeldinger frem mod sommerferien 2020. Der afsættes en pulje på 60 mio. kr., som kan søges af efterskoler og andre skoler med kostafdelinger, som oplever, at elever melder sig ud frem mod sommerferien 2020.

Pulje til at hjælpe skoler i det kommende skoleår. Der afsættes en pulje på 170 mio. kr. til at hjælpe efterskoler og frie fagskoler, som oplever faldende elevtal til skoleåret 2020/21 set i forhold til de tre forudgående skoleår.

Fripladspakke. Der afsættes 50 mio. kr. i 2020 øremærket til nedsættelse af deltagerbetaling, så skolerne efter individuelle vurderinger kan nedsætte deltagerbetalingen for elever på fri- og privatskoler, efterskoler og frie fagskoler.

Annullering af kravene til den mindste ugentlige elevbetaling for efterskoler og frie fagskoler i kalenderåret 2020.

Kilde: Børne og Undervisningsministeriet