MORGEN: Partier undrer sig over regeringens coronakurs | Flere partier vil åbne kirkerne i påsken

0
2784
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), her fotograferet under tirsdagens møder i Folketinget, måtte svare på kritiske spørgsmål om regeringens kurs på et møde med sundhedsordførerne mandag aften. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Partier kritiserer regeringens coronakurs: Hvorfor stramme yderligere, hvis det går den rigtige vej?

Flere sundhedsordførere undrer sig i Berlingske over, at statsministeren varsler genåbning af Danmark, samtidig med at ny strammerlov hastes igennem i Folketinget

CORONA-INDGREB | Regeringens kurs og kommunikation om coronakrisen de sidste par dage vækker stor undren hos flere af folketingets sundhedsordførere. På den ene side vil regeringen have vedtaget en hastelov, der bl.a. giver mulighed for at forbyde mere end to personer at forsamles; på den anden side sagde statsministeren mandag på et pressemøde, at tallene er “stabile og fornuftige” og at Danmark derfor, måske, kan begynde at åbne gradvis op efter påske.

Berlingske fortæller, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mandag aften måtte stå for skud på et samråd med sundhedsordførerne efter pressemødet. En af dem, der udtrykte sin undren over regeringens kurs, var Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

Til Berlingske siger hun:

“Det pressemøde undrede mig meget, og det sagde jeg meget klart til ministeren på samrådet. Det var vi flere, der gjorde, kan jeg tydeligt sige. Hvis det virkelig går så godt, og vi er slået ind på den rigtige kurs, hvorfor er det så nødvendigt at komme med nogle ekstra stramninger,” spørger Liselott Blixt.

“Hvis det virkelig går så godt, og vi er slået ind på den rigtige kurs, hvorfor er det så nødvendigt at komme med nogle ekstra stramninger”

Liselott Blixt, sundhedsordfører (DF), til Berlingske

I følge Berlingske var stemningen på videomødet med sundhedsministeren “ikke til at misforstå”. Ordførerne “ventilerede deres bekymring og utilfredshed”, og Venstres Martin Geertsen siger til Berlingske at “man roligt kan sige at jeg udtrykte min undren”.

Selv siger sundhedsministeren, at de nye stramninger er udtryk for rettidig omhu.

Politikerne på vej til – med behørig afstand – at stemme ved tirsdagens 2. og 3. behandling af hasteloven. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hastelov vedtaget: Nu kan regeringen forbyde forsamlinger på mere end to personer

Folketinget vedtog sent tirsdag den ændring af epidemiloven, som giver regeringen mulighed for at stramme forsamlingsforbuddet yderligere

HASTELOV | Så har Folketinget vedtaget en ændring af epidemiloven, som giver regeringen mulighed for at forbyde forsamlinger med mere end to personer. Lovændringen blev vedtaget sent tirsdag aften, hvor 96 stemte for og ingen stemte imod.

Indtil videre gælder det nuværende forsamlingsforbud på 10 personer eller flere, men lovændringen giver regeringen mulighed for en hurtig opstramning, hvis den finder det nødvendigt på grund af coronakrisen.

Forbuddet vil ikke gælde de nærmeste pårørende, men Ritzau skriver, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en række folketingssvar ikke har udelukket, at eksempelvis bedsteforældre og stedbørn kan blive omfattet. Ministeren har ligeledes erkendt, at der ikke er et sundhedsfagligt belæg for at skærpe forsamlingsforbuddet.

Regeringen er “bevidst om, at der ikke nødvendigvis for hvert enkelt element i lovforslaget foreligger den sædvanlige sundhedsfaglige evidens,” som ministeren skriver et svar, i følge Ritzau.

Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Partier er klar til at yde corona-hjælp til Italien

DF, V, R og Enhedslisten er klar til at tilbyde assistance til det hårdt ramte Italien. “Kan vi sende noget personale til Italien, skal vi gøre det,” siger Liselott Blixt (DF) til Politiken

CORONA-HJÆLP | Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er åben overfor at lade Danmark hjælpe Italien, der er et af de lande, der er hårdest ramt af coronavirussen. Til Politiken siger Blixt, at hun er imod en evakuering af italienske patienter til Danmark, men at hun er åben overfor at sende dansk personale til Norditalien.

“Først skal vi sikre, at vi behandler de kræftpatienter, der har brug for behandling. Men kan vi sende noget personale til Italien, skal vi gøre det,” siger hun til Politiken.

Hun peger på, at den danske kapacitet “slet ikke” er belagt. På spørgsmålet om, hvorfor vi skal hjælpe Italien, svarer Blixt:

“Det er en krise, der rammer hele verden. Vi er sammen om den”.

Venstre, radikale og Enhedslisten er ligeledes klar til at yde hjælp.

“I de her krisestunder er det vigigt, at vi udviser solidaritet på tværs af kontinentet. Vi står i en helt særlig situation,” siger Venstres Jan E. Jørgensen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver i en mail til Politiken, at det er for tidligt at begynde at hjælpe andre lande.

Læs mere i Politiken her.

Sognepræst Stine Munch holder radiogudstjeneste i Vor Frue Kirke. På grund af COVID-19 afholdes der ingen almindelige gudstjenester i de danske kirker, men flere partier vil åbne for adgang til kirkerne i påsken. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Flere partier ønsker åbne kirker i påsken

Både Venstre og Konservative vil ligesom DF gøre det muligt for kirkerne at holde åbent i påsken

PÅSKE & CORONA | I sidste uge opfordrede Dansk Folkepartis kirkeordfører Marie Krarup til at lave en særordning for kirkerne, så de kan åbnes i påsken, trods de strenge corona-restriktioner. Det synspunkt er der flere kirkeordfører som bakker op i dagens Kristeligt Dagblad. Marie Krarup kaldte det absurd, at supermarkeder får lov at holde ekstra åbent i påsken, når kirkerne ikke må. Samme synspunkt har den konservvative kirkeordfører Orla Østergaard:

“Jeg synes, det er barokt, at man påskedag, den helligste dag i kirkeåret, har kirkerne lukket, mens Bilka har fået lov til at holde åbent. Så kan man stå i kø i Bilka og risikere at blive smittet, mens kirkedørene er lukkede. Det er en helt mærkelig situation,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Venstres kirkeordfører, Louise Schack Elholm, mener også, at der skal findes en løsning:

“Min opfordring til kirkeministeren er, at man finder en måde at holde kirkerne åbne, hvor man samtidig tager hensyn til smitterisikoen. Vi står også foran påsken, som er den største kristne højtid, og jeg synes, det burde være oplagt at lempe reglerne lidt,” siger hun.

Enhedslistens kirkeordfører Christian Juhl foreslår en model, så kirkerne kan være åbne i hverdagen. Til h mener han ikke, at det er muligt at åbne op i påskedagene.

TWITTER & FACEBOOK

DFs gruppeformand Peter Skaarup deler en ditOverblik-artikel på Twitter. Læs mere her: Regeringen bakker DF-forslag op: Udlændinge skal udvises for coronaforbrydelser