Regeringen bakker DF-forslag op: Udlændinge skal udvises for coronaforbrydelser

0
11750
DFs retsordfører Peter Skaarup under 1. behandlingen af lovforslaget, der skærper straffene for coronarelaterede forbrydelser. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Der tegner sig politisk flertal for DFs forslag om straksudvisning af udlændinge, der begår corona-relaterede forbrydelser

Dansk Folkeparti ser ud til at kunne samle et flertal for sit forslag om udvisning af udlændinge, der begår coronarelaterede forbrydelser, såsom tyveri af værnemidler eller tricktyverier, hvor der spilles på coronafrygten.

DF fremsatte sit ændringsforslag, da regeringens hastelov om skærpede straffe for coronaforbrydelser blev 1. behandlet i sidste uge. DF-ændringsforslaget er siden blevet behandlet af justitsministeriets jurister, og det fremgår af bemærkningerne til det færdige ændringsforslag, at regeringen vil bakke det op.

“Det er regeringens holdning, at udlændinge, der begår kriminalitet med baggrund
i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark, i videst muligt
omfang bør udvises,” hedder det.

Det vækker glæde hos Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup:

“Det er da fantastisk, at der langt om længe er opbakning til vores kongstanke om at udvise udlændinge for grov kriminalitet. For det her er grov kriminalitet. Der er tale om, at man udnytter en situation, hvor ældre og andre sårbare grupper kæmper for at undgå at blive smittet med en virus, der kan være livsfarlig for dem. Så dét skal straffes maksimalt og mærkbart, og derfor det eneste rigtige at få straksudvist udlændinge, som begår den slags kriminalitet,” siger Peter Skaarup.

Forventning opbakning fra flertal

Det var Venstres Inger Støjberg, der mandag i sidste uge lancerede ideen om dobbeltstraf for corona-forbrydelser. Den fik omgående opbakning fra Dansk Folkeparti, og onsdag fulgte regeringen op med forslaget til en hastelov, der skærper straffen for coronaforbrydelser. Lovforslaget, som skal vedtages i denne uge, betyder, at straffen for tyverier, tricktyverier og digitale forbrydelser fordobles, hvis de sker i en corona-sammenhæng, og straffene firedobles, hvis der tale om svindel mv. med de hjælpepakker, som skal bringe erhvervslivet gennem coronakrisen.

De øvrige borgerlige partier har bakket justitsministerens lovforslag op, og Peter Skaarup siger, at det er hans klare forventning, at flere af de borgerlige partier også bakker DFs ændringsforslag op. Dermed skulle der være flertal for DF-ændringsforslaget.

Ifølge notatet fra Justitsministeriet vurderer regeringen selv, at lovændringen vil få ”meget begrænset betydning”. Det fremgår også, at forslaget skal være omfattet solnedgangsklausulen, dvs. at det udløber om senest et år.