Trump mere populær trods gigantisk krise

0
1378
Præsident Donald Trump taler på en pressekonference i Det Hvide Hus søndag. Foto: ALEXANDER DRAGO/Ritzau Scanpix

Den amerikanske præsident slipper mere end godt fra sin saltomortale i holdning til corona virus. 61 procent af hans egne republikanske vælgere tror sågar, at krisen er på retur til påske

Regeringsledere verden over bruger corona krisen til at sætte sig selv i scene og de fleste slipper overraskende godt fra det. Selv deres politiske modstandere har svært ved at tale imod ledere, der siger selvindlysende ting. Det samme gør sig gældende for vælgerne i de enkelte lande, der belønner ledere, der virker troværdige og samlende.

Her er den store overraskelse den amerikanske præsident Donald Trump. Først satte han verdensrekord i at tale krisen ned; nu taler han om den ultimative trussel: to millioner døde amerikanere. Det tal har han fra sin egen rådgiver, når det kommer til epidemier, den 79-årige Anthony Faucci.

Og typisk for Trump, så bruger han det til at få den skræmmende virkelighed til at fremstå mindre skræmmende. Med den trussel, som er det værste af de værste scenarier, på bordet, så er det hans budskab, at hvis dødstallet holder sig under 200.000, så er det en kæmpesucces for USA. Og selvom det er en absurd vurdering, så vokser Trumps popularitet.

Der er endda mange amerikanere, der stadig tror på en af hans tidligere forestillinger, nemlig at det vender til påske. Han er selv holdt op med at være så optimistisk, men der er stadig 40 procent af alle amerikanske vælgere, der holder fast i den forestilling. Hvis man blot ser på hans egne, republikanske vælgere er tallet helt op på 61 procent.

Forklaringen er nok ligetil – det er mange amerikaneres erfaring og overbevisning, at USA altid kommer tilbage stærkere – og hurtigere end andre lande. At Stars and Stripes er smukkest i modvind og at den amerikanske nation er unik i sin evne til at komme tilbage efter en nedtur.

Send flere penge

Mens Trumps modstandere er usædvanligt spage midt i en tid, hvor millioner af amerikanere barrikaderer sig derhjemme, så vinder han selv ved en relativt pragmatisk tilgang til krisen. Godt nok truede han staten New York med at sætte den i karantæne, men trak sig stilfærdigt tilbage, da statens ledere protesterede. I stedet har hans regering har sendt et hospitalsskib til New York – og et andet til den anden by, der vil blive lige så hårdt ramt, Los Angeles.

Man presser industrien til at producere de respiratorer, mundbind og test kits, som også amerikanerne mangler. Mens arbejdsløsheden skyder i vejret, presser regeringen også de større koncerner til at holde igen med fyresedler. Og mens redningstjenesterne i for eksempel New York i dag kan fortælle om flere daglige opkald end selv efter terrorangrebet i september 2001, så er der meget store beløb er på vej til landets hospitaler.

Et Røde Kors-hospitalsskib ankom mandag til New York. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Og så er der det med pengene til den enkelte amerikaner. Mens mange europæiske lande giver milliarder til de rige og til de store koncerner, så går en stor del af den amerikanske hjælp direkte til de hårdt prøvende borgere. En gennemsnitlig familie med to børn og en indkomst i den lave ende får en check på 23.000 kroner.

Det er en del af den største økonomiske plan nogensinde i USA – og det stopper ikke der. I dag har en af Trumps tungeste modstandere, formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, indkaldt til nye forhandlinger. Budskabet er at der skal endnu flere dollars i omløb som hjælp til den amerikanske økonomi – herunder flere penge til den enkelte borger.

Kilder: New York Times, Rasmussen Reports