MORGEN: DF: Grænselukning giver færre asylansøgere | Flertal vil have fjernet Joy Mogensen fra kulturforhandlinger

0
1892
Danmark lukkede sine grænser 14.marts. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF: Grænselukning har indflydelse på lavt asyltal

25 asylansøgere er kommet til Danmark siden coronakrisen lukkede grænsen

GRÆNSELUKNING | Lørdag den 14. marts klokken 12 lukkede regeringen de danske grænser som led i kampen mod coronavirussen, og siden har 25 asylansøgere søgt asyl i Danmark, viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Opgørelsen fra ministeriet viser, at der kom 14 asylansøgere til landet den første uge, og ugen efter var tallet 11. I ugerne op til grænselukningen kom der i gennemsnit 42 om ugen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard er tilfreds med udviklingen. Til Avisen Danmark vurderer hun, at det er et bevis på, at grænselukning virker i forhold til at begrænse antallet af asylansøgere i Danmark.

”Men jeg tror desværre, at vi vil se tallet stige igen, så snart vi åbner grænsen,” siger hun til avisen.

Mindst ti ud af de 26 Schengen-lande i Europa har lukket sine grænser som følge af coronavirussen. Pia Kjærsgaard medgiver, at også andre landes særlige tiltag er medvirkende til faldet i antallet af asylansøgere.

”Det er klart, at hele situationen har haft en præventiv effekt,” siger hun.

Kulturminister Joy Mogensen (S) under et pressemøde på Johan Borups Højskole i lørdags, hvor hun iniviterede kultur- og medieordførere til forhandlinger, lørdag den 28. marts 2020. Målet er at finde løsninger på corona-krisens negative effekt på kultur- og medieområdet.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Flertal vil have fjernet Joy Mogensen fra forhandlinger om kultur-hjælpepakke

Flertal af partier er så utilfredse med kulturministerens håndtering af coronakrisen, at de vil have en anden minister for bordenden i forhandlingerne om hjælp til kultur og medier

KULTURHJÆLP | Et flertal uden om regeringen vil have flyttet forhandlingerne om hjælp til kultur og medier fra kulturminister Joy Mogensen (S). Partierne har mistet troen på, at der kan forhandles en tilstrækkelig god hjælpepakke med Joy Mogensen for bordenden. I stedet bør forhandlingerne lægges over i Finans- eller Erhvervsministeriet, mener de.

“Det er blevet mere og mere tydeligt, at ministeren ikke har noget mandat eller for den sags skyld noget overblik over, hvor de akutte behov er,” siger Venstres kulturordfører Britt Bager (V) til Berlingske.

“Det er blevet mere og mere tydeligt, at ministeren ikke har noget mandat”

Britt Bager, kulturordfører, til Berlingske

“Vi har mistet tilliden til, at Joy Mogensen er i stand til at sikre, at vi fortsat har et rigt og velfungerende kulturliv efter krisen, siger den radikale kulturordfører Zenia Stampe (R) til samme avis.

Dansk Folkepartis kulturordfører Pernille Bendixen kom med samme budskab til ditoverblik mandag aften.

“Kulturministeren har åbenbart ikke et tilstrækkelig stort forhandlingsmandat, og derfor må vi nu have finansministeren til at sætte sig for bordenden,” sagde hun.

I fredags sendte Dansk Folkeparti et brev til finansminister Nicolai Wammen, hvor partiet opfordrede ham til at indkaldet til forhandlingerne om en hjælpepakke til kulturen.

Læs også ditOverblik:

Minister havde kun småpenge med til forhandlinger om kriseramte medier

Forsiden af Berlingske kultursektion idag.

“Joy Mogensen kunne lige så godt bestyre en konservesfabrik”

Berlingskes kulturredaktør mener, at Joy Mogensen under coronakrisen har demonstreret, at hun ikke er den rigtige til at være kulturminister

KULTURMINISTER | Mandag stillede Politikens kulturredaktør spørgsmålet om “Joy Mogensen er blevet klogere” og i dag er det Berlingskes kulturredaktør Anne Sophia Hermansen, som stiller spørgsmål ved kulturministeren. Hun spørger kort og godt på forsiden af avisens kultursektion: Er Joy Mogensen den rigtige kulturminister?

Baggrunden er Joy Mogensens håndtering af coronakrisen. Ministeren har flere gange vist, at hun ikke forstår kulturens problemer, mener Anne Sophia Hermansen, og med sin udtalelse om, at det vil “upassende” at tale om kultur i den nuværende situation, har hun “demonstreret en komplet mangel på forståelse for kulturens væsentlighed,” skriver kulturredaktøren.

Det formilder heller ikke Anne Sophia Hermansen, at Joy Mogensen i weekenden i en kronik i Politiken skrev, at “den der maler vægge, er lige så meget værd som den, der maler lærreder”.

“Hendes sidestilling af kunstnere og håndværkere er foruroligende og viser os en kulturminister, der lige så godt kunne bestyre en konservesfabrik eller arbejde med fremstilling af høreapparater,” mener kulturredaktøren, som frustreret skriver:

“I en tid, der efterspørger åndeligt lederskab, er vi efterladt med en afmægtig kulturminister”.

Anne Sophia Hermansens kommentar kan læses her.

På Region Nordjyllands centrallager i Aalborg har man netop modtaget donerede værnemidler fra den kinesiske rigmand og Alibaba-stifter Jack Ma. Til gengæld har mange offentlige virksomheder aflyst leverancer og samarbejder med private virksomheder, viser undersøgelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kommuner dropper private leverandører

Trods opfordringer fra regeringen om at støtte erhvervslivet under coronakrisen, aflyser mange kommuner deres aftaler med private virksomheder, viser undersøgelse

ERHVERV | Hver femte virksomhed, som sælger til det offentlige, har oplevet at få annulleret en indgået eller igangsværende aftale som følge af coronakrisen. Det viser en undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer, som Børsen omtaler. Det sker på trods af opfordringer fra regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) om at understøtte private virksomheder under coronakrisen med offentlige indkøb.

Børsen nævner som eksempel Snedsted Turistbusser, der kører for Thisted Kommune. De fik 13. marts en mail fra kommunen om, at man med henvisning til force majeure ville stoppe sine betalinger i 14 dage. I sidste uge fik virksomheden, som er enkeltmandsejet, endnu en mail.Her lød budskabet, at betalingerne udskydes til 16. april.

HELT KORT

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Stram Kurs må ikke indhente nye vælgererklæringer i 2,5 år

Ifølge Valgnævnet snød Stram Kurs med vælgererklæringer – læs mere på DR.dk

Flere genbrugspladser åbnede igen tirsdag den 31 marts. Her fra Fredericia Kommunes genbrugsplads på Bundgårdsvej. Her hjalp politi hjemmeværnet med at får det til at glide uden problemer. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Genbrugsstationer genåbner i dag

Med køer og private vagtværn – læs mere på DR.dk

Foto: REUTERS/Mike Segar TPX IMAGES OF THE DAY

300 corona-døde i New York på et døgn

I USA stiger både antallet af coronasmittede og døde fortsat med stor hast, skriver TV2. Læs mere på TV2.dk her

TWITTER & FACEBOOK

Søren Espersen kommenterer på Twitter statsministerens budskab om, at hvis vi passer godt på hinanden de næste to uger, så…

Morten Messerschmidt opfordrer på Twitter til et opgør med Kina, hvis behandling af dyr formentlig er skyld i, at coronavirussen spredte sig til mennesker: