Dansk Folkeparti rejser beslutningsforslag om at suspendere asylansøgeres ret til at søge asyl i Danmark under coronakrisen
Selv om Danmark lukkede sine grænser lørdag den 14. marts for at begrænse smitten med coronavirus, så kan personer, der søger asyl, stadig komme ind i Danmark. Men sådan burde det ikke være, mener Dansk Folkeparti. Partiet har nu rejst et beslutningsforslag, som skal pålægge regeringen at suspendere asylansøgeres ret til at søge asyl, så længe coronavirussen hærger.
”I lyset af de foranstaltninger, der iværksættes som følge af coronakrisen, er det logisk også at begrænse asylansøgeres og migranters færden. Asylansøgere og migranter bevæger sig i sagens natur gennem mange forskellige lande på deres vej til Danmark, og da coronavirussen efterhånden findes overalt, er det ikke utænkeligt, at de på deres vej til Danmark pådrager sig smitte,” skriver DF i beslutningsforslaget – og fortsætter:
“Det giver ikke mening at begrænse eller direkte forbyde alle menneskers bevægelsesfrihed markant og så samtidig lade potentielle smittebærere komme til landet uden videre. Asylansøgere risikerer således at starte nye smittekæder, så coronavirussen bliver vanskeligere at bekæmpe”.
“En nødretstilstand”
Flygtningekonventionen af 1951, som Danmark har tilsluttet sig, giver flygtninge ret til at søge asyl i Danmark, men DF mener, at denne ret må suspenderes i den nuværende situation:
”Der er reelt er indtrådt en nødretstilstand i Danmark og i det meste af verden. Den virkelighed får også konsekvenser for asylansøgere, og det må asylansøgere acceptere og indrette sig efter. De må forstå, at de ikke uhindret kan rejse rundt som mulige smittebærere,” skriver DF i forslaget, som skal behandles i Folketinget torsdag.
”Der er reelt er indtrådt en nødretstilstand i Danmark og i det meste af verden”
DF i beslutningsforslag
Siden de danske grænser blev lukket ned, har 25 søgt asyl i Danmark de to første uger. Som ditOverblik skrev i sidste uge, er de ansatte på Udlændingecenter Nordsjælland (UCN), der registrerer nyankomne asylansøgere, bekymrede for smitterisikoen. Trine Bremer Langkow, der er HK-tillidsrepræsentant hos UCN, beskrev overfor ditOverblik, hvordan asylansøgere skal registreres på en måde, så det er umuligt at undgå tæt fysisk kontakt:
”Når der skal tages fingeraftryk, kan vi ikke overholde de generelle anbefalinger om holde en afstand på to meter. Vi er nødt til at stå ved siden af personen, og især når det er venstre hånd, man skal tage fingeraftryk af, står man meget tæt på hinanden. Det er utrygt, for vi ved ikke, om de er smittede,” sagde hun.
Læs mere her: Medarbejdere bekymrede: Hvorfor skal asylansøgere ikke i karantæne?