Kina: Mysteriet om den forsvundne spionchef

0
1697
Den kinesiske præsident Xi Jinping ses på en lysavis ved et trafikkryds i Hotan. Xi Jinping skulle efter sigende have haft en nær relation til den nu afhoppede spionchef. Foto: REUTERS / Thomas Peter

Det er vedvarende rygter om, at en af Kinas vigtigste spionchefer er gået over til amerikanerne. Kinesernes reaktioner tyder på, at det er rigtigt.

Rygterne vil vide, at Dong Jingwei sammen med sin datter Dong Yang den 10. februar kom ombord på et fly fra Hong Kong for at desertere til USA. Med i kufferten skal han have haft en række dokumenter – blandt andet om det, der gik galt i Wuhan inden udbruddet af Covid-19. Er rygterne sande, er der tale om det største kup for en vestlig efterretningstjeneste i årtier.

Dong Jingwei har titel af viceminister for statssikkerhed. Som chef i Guoanbu, der er slags superudgave af CIA, er han den måske vigtigste spionchef i Kina. Hans flugt fra hjemlandet er dermed det største tilbageslag for den kommunistiske stat nogensinde.

Kinesiske dissidenter fortæller, at sagen kom op under det mildt sagt kølige topmøde mellem USA og Kina i Alaska tilbage i marts. Kineserne skal have krævet at få Dong Jingwei udleveret, noget den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken angiveligt afviste. Fra officielt amerikansk hold er der ikke meddelt noget om Dongs skæbne og det er heller ikke bekræftet, at kineserne har ønsket ham udleveret.

Dong Jingweis flugt var angiveligt oppe at vende på topmødet mellem USA og Kina i marts. Her afviste den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken (biledet) et kinesisk krav om at få spionchefen udleveret. Foto: Shawn Thew/Pool via REUTERS

Kinesisk censur

Rygterne kører stærkt på antikommunistiske, kinesiske medier og på Twitter. Et billede af Dong fra september sidste år skal være det sidste billede af ham i offentlighed. Andre mener at vide, at han også er på god personlig fod med den kinesiske præsident, Xi Jinping.

Det officielle Kina har selv leveret olie til bålet. Dong Jingwei er ikke længere at finde på de officielle hjemmesider for ministeriet for statssikkerhed. Og på den kinesiske søgemaskine Baidu, der i høj grad er underlagt Beijings kontrol, er han også forsvundet.

Måske fordi kineserne har opdaget, at det kun styrker rygterne, bliver Dong Jingwei fornylig nævnt i en artikel i en avis i Hong Kong som en af deltagerne i et vigtigt møde. Avisen ejes dog af Alibaba gruppen, der på det seneste har været på kant med regimet. Avisen kan derfor sagtens have gode grunde til at komme Beijing i møde og bringe en bestilt artikel.

Kilder: Spy Talk, Twitter, Sydney Morning Herald, Red State