Kina forbyder indrejse for WHOs coronaeksperter

0
2277
Indbyggere i den kinesiske hovedstad Beijing står i kø for blive coronatestet. Foto: GREG BAKER / AFP

Den kinesiske regering har brudt et løfte til WHO og forbudt et besøg i landet for en gruppe eksperter, der skulle finde ud, hvad der egentlig gik galt i Wuhan for et år siden

De første ud af i alt ti eksperter var i luften på vej mod Kina, da aflysningen kom. Først forlød det, at der var problemer med deres visa til Kina. Siden er det blevet klart, at kineserne simpelthen ikke ønsker at få verdenssundhedsorganisationens eksperter ind i landet.

En talskvinde for det kinesiske udenrigsministerium forsøgte i dag at nedtone striden. Man var bare ikke blevet enige om betingelserne, forlyder det. Til trods for måneders forhandlinger, der ifølge WHO faldt på plads ved nytår, og som banede vejen for en uvildig vurdering af det, der skete i pandemiens start.

WHO er undervejs blevet kritiseret for at være i lommen på kineserne og for ikke at have advaret tidligt nok mod det, der udviklede sig i den kinesiske storby Wuhan for godt et år siden. Derfor var det så vigtigt for organisationens troværdighed at få en delegation afsted for at foretage deres egne vurderinger. Krisen for WHO er så alvorlig, at den nuværende amerikanske regering har truet med helt at forlade verdenssundhedsorganisationen.

En sundhedsmedarbejder gør klar til at teste en borger for covid-19 på et hospital i Beijing. Foto: Noel Celis / AFP

Nye smittede

Kineserne oplever stadig flere nye tilfælde af corona virus og deres modvilje mod at blive inspiceret af uvildige eksperter skal måske ses i det lys. Tilbage i Wuhan begynder myndighederne igen at lægge låg på historien og forklarer indbyggerne, at de skal lade være med at tale med udenlandske journalister. Parolen lyder, at det eneste, man skal gøre, er at rose den officielle indsats.

Man har også ladet lokale journalister, der ville til bunds i historie, forsvinde. Det vides, at en af dem, Zhang Zhan, er blevet idømt fire års fængsel for sin nysgerrighed,

Kilder: New York Times, Telegraph, Spiegel