Kendt ekstremist: Taget med våben – bliver ikke udvist

0
2825
Ekstremisten Rashid K.

Hos Rashid K. i Mönchengladbach finder man de træk, mange terrorister har fremvist: voldelig, kriminel – og ekstrem muslim af den salafistiske skole. Og på fri fod

Han kom formentlig til Tyskland for femten år siden og sagde at han kom fra Tjetjenien. Hans papirer var – som hos mange andre – blevet væk. Og selv om han både er kendt som ekstremist og kriminel, forbliver han i Tyskland.

De tyske myndigheder har i mindst 30 tilfælde forlænget hans tilladelse til at være i landet på tålt ophold. Baggrunden er, at de tilsvarende russiske myndigheder hævder, de ikke kender manden – og i hvert fald vil de ikke have ham tilbage. Hvad der forarger tyskerne endnu mere end det, er at han er på fri fod trods at man har fundet våben hos ham

Politiet havde fundet et semiautomatisk våben i en lejlighed, han deler med andre som ham. Også en lyddæmper og en æske patroner var blandt hans ejendele. En bekymrende blanding hos en mand, der ikke har meget at miste – og som er kendt for både at være voldelig og have ekstreme holdninger.

Ekstrem vold

Politiet selv regner selv Rashid K. som højrisiko, men det var ikke nok for dommerne, for trods våben og en forhistorie for vold og narkohandel blev han sat på fri fod indtil domsafsigelsen. Ingen ved i øvrigt – udover ham selv – hvor han egentlig kommer fra. Da han kom til Tyskland omkring 2014, kaldte han sig Islam til fornavn.

Det tyske politi har konstateret, at netop de mænd, der tidligere har kæmpet mod russerne i Tjetjenien, ofte både er voldelige kriminelle og ekstremister. Politiet taler direkte om en tjetjenske mafia, der er parat til ekstrem vold. Under kodenavnet Borste – der nærmest kan oversættes som ’Bisse’ – har hele 11 tyske politigrupper denne gruppe af migranter i søgelyset.

Selv bladet Spiegel, der er alt andet end kritisk overfor migranter, kalder beslutningen om at slippe Rashid K. for naiv. Her minder man om, at hans profil svarer til Anis Amri, der var kendt af politiet som en farlig person længe inden han i 2016 kørte en lastbil ind i et julemarked, hvor han dræbte 12 og sårede 56.