Karen Blixen-museet truet af lukning – DF-nej til særtilskud

0
4510
Rungstedlund i Hørsholm. Foto: Jens Lindhe

De Konservative vil redde Karen Blixen Museet med et årligt tilskud på finansloven. DFs kulturordfører advarer mod tilfældige tildelinger til museer, man har et særligt forhold til

Om få år er det slut med at besøge Karen Blixen Museet på Rungstedlund i Hørsholm, hvis ikke det private museum kan skaffe ny finansiering. Arven efter den verdensberømte danske forfatter er ved at være brugt op, og det får i dag de konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard til at foreslå, at Karen Blixen Museet kommer på finansloven. Foreslaget kommer på opfordring fra hendes partifælle, Hørsholms borgmester Morten Slotved.

”Det er dybt bekymrende, hvis Karen Blixen Museet må lukke. Derfor har jeg foreslået, at museet kommer på finansloven som et selvstændigt punkt og med et varigt, årligt driftstilskud på 2-3 millioner kroner. Det vil sikre en stabilitet, så museet også får rum til at udvikle sig,” siger Mette Abildgaard til Frederiksborg Amts Avis.

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen vil endnu ikke tage stilling til, om Karen Blixen Museet skal have statstilskud. Han mødes i næste uge med repræsentanter for Rungstedlund, et møde der er aftalt før sommerferien. Her vil han finde ud af, hvordan museets økonomi hænger sammen:

”Før jeg har det overblik, vil jeg ikke tage stilling. Jeg vil blandt andet gerne vide, hvor meget Hørsholm Kommune bidrager med. Hørsholm er en af landets rigeste kommuner,” siger Alex Ahrendtsen.

Mere retfærdig tildeling

Samtidig advarer han imod, at politikere foreslår tildelinger til museer, som de har et særligt forhold til.

”På Dansk Folkepartis foranledning skal vi i gang med at kigge på hele museumstilskudsordningen. Vi skal se på tilskuddene til de ca. 100 statsanerkendte museer. Skal der gøres noget, så det bliver lettere for museer, der ikke er statsanerkendte, at rykke op og blive statsanerkendt? Det hele handler om at gøre tildelingen mere gennemsigtig, objektiv og retfærdig. Derfor synes jeg Mette Abildgaard begår en fejl, når hun nu foreslår at give tilskud til et bestemt museum, som hun kender,” siger Alex Ahrendtsen.

Rungstedlund har siden 1991 huset Karen Blixen Museet. Museet besøges årligt at mere end 35.000 besøgende. (Kilde: Frederiksborg Amts Avis)

Karen Blixen foran Rungstedlund. Foto: Rungstedlund