Et debatindlæg i Fyens Stiftstidende peger på, at flygtninge kan være svaret på landdistrikternes udfordringer med fraflytning og aldrende befolkning. Men er flygtninge landdistrikternes redning? En rigtig god idé, siger Rasmus Nordqvist fra Alternativet – verdensfjernt, mener Kenneth Kristensen Berth (DF)

Af Kristoffer Eriksen, praktikant

”Alt i alt kan flygtninge ved lokalsamfundets aktive indsats blive en stor og vigtig ressource for de danske landdistrikter. Derfor bør der skabes et endnu større fokus på, hvordan lokalsamfundets kapaciteter kan forløses i arbejdet med at fastholde de nytilkomne til landet.”

Sådan lyder det fra Lise Herslund og Hanne Tanvig, hhv. lektor og seniorrådgiver ved Københavns Universitet, og journalist Eva Østergaard Jensen i et debatindlæg i Fyens Stiftstidende.

De tre skribenter kommer med en række anbefalinger fra et dansk forskningsprojekt, der skal få integrationen til at lykkes. Projektet er baseret på erfaringer fra syv danske landsbyer.

For eksempel lyder en af anbefalingerne, at en ”opsøgende indsats er afgørende for arbejdet med at gøre nytilkomne flygtninge til ressourcer i landsbyen. Så kom ud og bank på døren.”

Læs resten af anbefalingerne her

Rasmus Nordqvist. Foto: Steen Brogaard

Alternativet: Lyder rigtig fornuftigt

Rasmus Nordqvist fra Alternativet bifalder anbefalingerne og ambitionen om at få flere flygtninge integreret i landdistrikterne.

”Det lyder rigtig fornuftigt,” siger han og peger på, at civilsamfundet er et afgørende ben, hvis integrationen skal lykkes.

Han tror ikke, at flygtningene vil flytte til de større byer igen, så snart de får chancen, fordi de hellere vil bo der.

”Flygtninge er som alle andre mennesker. Nogen kan lide det ene, og nogen kan lide det andet. Flere danskere snakker om, at det kunne være rart at bo på landet, så det tror jeg også gælder for flygtninge.”

”Vi har fantastiske landområder og fantastiske naturområder i Danmark, og det tror jeg, at mange nytilkomne flygtninge vil se en stor værdi i,” siger han.

Kenneth Kristensen Berth. Foto: Steen Brogaard

DF: Lyder en smule verdensfjernt

Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti giver dog ikke meget for idéen.

”Det lyder en smule verdensfjernt. Det er ikke den måde, vi har set, asylansøgere agere på hidtil. De har en tendens til at flytte tættere på deres egne. De flytter simpelthen tilbage til noget, de er mere trygge i”.

Du tænker på ghettoerne?

”Ja. De undersøgelser, der har været lavet, har vist den tendens. Måske ikke decideret ind til ghettoer, men ind til de områder, hvor der er mange indvandrere i forvejen. Det vil kræve en mentalitetsændring fra flygtningene, som jeg slet ikke kan se for mig. Det er meget menneskeligt, at man gerne vil bo med folk, der ligner én.”

Det kender vi jo også fra Costa Del Sol.

“Ja. Jeg tror, det er virkelig op ad bakke.”

Kristoffer Eriksen er vært på DR2-programmet Detektor. Han har i dag været praktikant på DitOverblik.dk for at undersøge mediets arbejdsmetoder i forbindelse med et Detektor-program.