Pensionister har efterslæb på 8000 kroner

0
10450
Ægtepar på folkepension villle samlet have fået ca. 12.000 kroner mere, hvis ikke der var gået et bidrag til satspuljerne.

I 21 ud af de sidste 25 år er folkepensionen ikke steget lige så meget som lønnen på det private arbejdsmarked. En del af stigningen er gået til satspuljemidlerne

OPDATERET: Danske pensionister ville i år have fået udbetalt flere tusinde kroner mere folkepension end de gør, hvis ikke der i de sidste 28 år var taget penge fra folkepensionen til satspulje-midlerne. Cirka 8000 kroner for enlige folkepensionister og 6000 kroner for samlevende folkepensionister.

Folkepensionen følger lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Men når lønningerne stiger mere end 2 procent, følger folkepensionen ikke med. Så bliver op til 0,3 procent af stigningen overført til satspuljerne, som bruges til forskellige sociale formål.

Det er sket i 21 ud af de sidste 25 år. Derfor får en enlig folkepensionist i dag 8.193 kroner mindre, end hvis folkepensionen bare havde fulgt den almindelige lønudvikling. Uden bidraget til satspuljemidlerne ville folkepensionen i dag have været på 163.773 kr. fremfor de nuværende 155.580 kroner. Det viser tal fra Finansministeriet

For en gift folkepensionist er forskellen 5.997 kroner. De får i dag 114.840 kr., men ville have fået 120.837 kr. uden bidraget til satspuljerne. Det svarer til knap 12.000 kroner for et par.

DF vil stoppe udhuling

Satspuljen er i dag på 14,8 milliarder kroner, og ifølge svar fra Finansministeriet, finansieres næsten halvdelen af den årlige stigning med bidrag fra folkepensionisterne. Nu foreslår Dansk Folkeparti, at det ikke længere skal ske.

”Vi ønsker at få stoppet udhulingen af folkepensionen gennem satspuljen. Over halvdelen af det, der tilføres satspuljen hvert år, kommer fra folkepensionisterne. Det skaber en løbende udhuling af folkepensionen i forhold til dem, der er på arbejde. Det synes vi at tiden er kommet til at stoppe,” sagde DFs formand Kristian Thulesen Dahl på et pressemøde onsdag efter partiets sommergruppemøde i Sønderborg.

Læs også: DF: Slut med at udhule folkepensionen

En enlig folkepensionist får i dag 8.193 kroner mindre, end hvis folkepensionen bare havde fulgt den almindelige lønudvikling.

Artiklen er opdateret efter en henvendelse fra mediet TjekDet. I følge TjekDet har teksten kunnet læses som om pensionister hvert år de sidste 25 år ville have fået udbetalt flere tusinde kroner mere i folkepension. Det er naturligvis ikke tilfældet. Vi beklager, at det åbenbart ikke har været tydeligt nok, at der er tale om det akkumulerede beløb – altså beløbet, som det ville have været i 2018.