Kardinal accepterer præsts sex med en 16-årig hjemløse

0
1352
Arkivfoto

Den nok mest indflydelsesrige tyske kardinal, ærkebiskoppen af Køln, kan ikke se noget forkert i at en præst har sex med en 16-årig hjemløs dreng

Skandalen tager sin begyndelse i juni 2001, hvor en katolsk præst har sex med en dreng på 16. Allerede dengang var det et brud på kirkens egen kodeks at have sex med unge. Og det er nærliggende, at præsten har udnyttet drengens udsatte situation, for han var hjemløs.

Kardinal Rainer Maria Woelki har både dengang og senere talt sagen ned. Han lægger vægt på, at det var tale om frivillig sex. Og at præsten ikke har gjort noget ulovligt, blot noget, som kardinalen kalder for ’en dumhed’.

Hvis der fandtes en stor håndbog i politisk kommunikation, ville den anbefale kardinalen at bøje hovedet og erkende, at han er ude af trit med sin menighed og med nærmest resten af verden. I stedet er han gået til modangreb. Særligt overfor Tysklands største avis Bild, der har fulgt sexskandalerne i den katolske kirke nøje, farer han frem.

Hans advokater har pålagt avisen ikke at omtale præstens handling som misbrug og da slet ikke som en strafbar handling. Det på trods af at kirkens egne regler på det tidspunkt gjorde det til en forseelse at have sex med en person under 18 år. For slet ikke at nævne at den katolske kirke pålægger sine præster cølibat.

Og nu hvor avisen igen går ind i historien, fordi paven selv er begyndt at interessere sig for sin bizarre kardinal i Køln, slår Rainer Maria Woelki tilbage. Gennem en talsmand afviser han, at en hjemløs dreng befinder sig i en udsat situation. Og i et brev til avisen spørger katolikkernes leder i Køln gennem sin talsperson:

”Mener De, at enhver frivillig seksuel kontakt med en hjemløs person indebærer, at man udnytter ham i hans situation. Må hjemløse altså ikke have sex, og må man ikke have seksuelle kontakter med dem?”

For kardinalen er det vigtigste, at der i hans øjne var tale om en gensidig aftale om at have sex. Og selvom det, som avisen ikke må kalde for et overgreb, ligger 20 år tilbage i tiden, har kardinalen altså ikke forstået, hvad der er sket i verden i mellemtiden.

Protestmarch

Paven har sendt to gesandter til den ærkekatolske by for at få belyst denne sag og en række andre sager. De kunne i weekenden opleve en protestmarch over ti timer fra byen Dormagen til ærkebispebyen Køln. De omkring 400 deltagere protesterede stilfærdigt og med mundbind mod en katolsk ledelse, der intet ansvar tager for sine egnes forseelser og overgreb.

I mellemtiden har en anden fremtrædende tysk kardinal Reinhard Marx fra München givet afkald på sin purpurfarvede kardinalskåbe. Han ikke er selv fedtet ind i den tyske katolske kirkes sexskandaler, men som han siger, så kunne han have vidst om det og dermed gjort noget. Kardinalernes pavelige chef har afvist at give kardinal Marx lov til at trække sig og bad ham i stedet bidrage til oprydning i kirken.

Kilder: Bild, Spiegel, Kölner Stadtanzeiger