Politiforbundet: Brug for 4000 flere betjente

0
2607
Betjente på aftenpatrulje. Foto: Kim Matthai Leland

Ferie- og overarbejde hober sig op hos politiet, hvor betjente har næsten tre millioner timer til gode. En udvidelse på 450 betjente i politiaftalen er slet ikke nok, mener Politiforbundet

2.983.111 = næsten tre millioner. Så mange ferie- og overarbejdstimer havde hobet sig op hos politiet ved udgangen af april. Det svarer til 1800-1900 årsværk, hvilket er næsten en femtedel af politistyrken i ét år.

Det er mere end én million timer mere end på samme tidspunkt sidste år, og stigningen skyldes ikke mindst corona-pandemien. For selv om coronaen i første omgang betød, at mange betjente blev sendt hjem, så blev mange af betjentene senere kaldt på arbejde igen, fordi de skulle være med til at sikre, at coronarestriktioner som forsamlingsloftet mv. blev overholdt.

Senere skulle der også bruges betjente til at assistere ved nedlæggelsen af minkerhvervet, og sammen med den nye ferielov har det fået kontoen for ferie- og overarbejdstimer til at løbe løbsk.

Ny politiaftale er ikke nok

Det sker samtidig med, at politiets opgaver bliver stadig mere komplekse og mandskabskrævende, og det får nu Politiforbundet til at appellere til Folketinget om at udvide politistyrken markant. For selv om efterårets politiaftale indeholder en udvidelse af styrken med 450 betjente i årene 2021-2023,er der slet ikke nok, mener forbundsformand Heino Kegel.

”De her mange timer kan man ikke bare styre sig fri af ved hjælp af nogle ledelsesmæssige værktøjer. De skyldes, at der er for få hænder. De 450 ekstra betjente i politiaftalen er et skridt i den rigtige retning, men det er langt fra nok. Vi mener, at vi skal op og have en samlet politistyrke på 15000 indenfor en 10-årig periode, hvis vi skal kunne leve op til de krav, politikerne stiller til politiet. Det er mere end 4000 flere end i dag, og det kræver en udvidelse af politistyrken med 450 ekstra betjente om året,” siger Heino Kegel til ditOverblik.dk.

Forbundsformand Heino Kegel, Politiforbundet.

Fastholde flere betjente

Han mener, at politiaftalen er et eksempel på endnu en kortsigtet politisk aftale, der ikke løser de grundlæggende problemer.

”Man hopper fra tue til tue, men der er brug for en langsigtet plan, der beskriver, hvordan dansk politi skal se ud om 10-15 år. Samfundet udvikler sig voldsomt. Kriminaliteten bliver mere kompleks. Skal vi kunne matche det, er vi nødt til at være nogle flere kolleger. Der skal rekrutteres flere, men der kan også være noget musik i at fastholde nogle flere ved at gøre det attraktivt at blive i politiet i længere tid. Man skal huske, at når vi siger farvel til en kollega, der stopper efter 37 år, så er det en masse viden, der forlader politiet,” siger forbundsformand Heino Kegel.

Læs også:

Peter Skaarup: Overarbejde er en bombe under politiet