Kaos i CDU: Merkel ryger som den næste

0
1795
Den afgående leder af CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, og Tysklands kansler Angela Merkel fotograferet på vej til et møde i CDUs hovedkvarter i Berlin mandag. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

I dag trak kronprinsessen i CDU sig og nu skriver tyske medier, at der ikke er noget alternativ til kansler Angela Merkels afgang. Hele nedturen blev udløst af et opgør om forholdet til det indvandringskritiske AfD

Annegret Kramp-Karrenbauer var kortfattet, da hun i dag opgav sin drøm om at blive Tysklands næste kansler efter Angela Merkel. ”Jeg vil ikke prøve på at blive kansler,” sagde hun og tilføjede, at hun kun bliver som partiformand indtil partiet har valgt sin næste kanslerkandidat. De to poster skal gå til den samme person, slog hun fast.

Det var den mest kontante kritik mod Angela Merkel, tyskerne har hørt fra hende. Merkel var afgørende med til at få Kramp-Karrenbauer valgt som partiformand og gjorde sit til at slå hendes to mandlige modkandidater af banen. Ligesom hun har knust en hel række af mænd, der ville til tops i CDU.

Nogle af dem står så klar til at tage over, at man ikke kan sige at de er i kulissen længere. Mest kendt er Friderick Merz, der tidligere var en af de mægtigste i CDU som formand for gruppen i Forbundsdagen. Han har haft et topjob i erhvervslivet, som han nu har opgivet for at kunne komme ind i kampen om lederskabet for alvor.

Merkel har efter valget af Kramp-Karrenbauer ikke bare undladt at hjælpe hende, men åbent undergravet hendes forsøg på at skabe sin egen profil. Særligt da hun talte for en mere kritisk holdning til de flygtninge, der er kommet til Tyskland i det sidste årti, blev hun undermineret af Merkel og hele hendes stab i kanslerkontoret.

Hun er aldrig rigtig slået igennem, Annegret Kramp-Karrenbauer, der blev kørt i stilling som den nye Merkel. Nu kaster hu håndklædet i ringen. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/Ritzau Scanpix

Opgør i Thüringen

Det hele blev udløst af sidste uges opgør om den næste regering i delstaten Thüringen. Her fik de borgerlige partier flertal ved seneste valg, men alligevel satsede Bodo Ramelow som leder af de tidligere kommunister i partiet Linke på at fortsætte som ministerpræsident. Efter flere afstemninger, som han tabte, stillede de frie demokraters leder op og blev valgt med stemmerne fra sit eget parti, fra CDU og fra AfD.

Så var fanden løs i Berlin. For tanken om at en tysk regering – selvom det blot er i en delstat – kunne sidde på stemmer fra AfD, er for den tyske politiske elite værre end at spise pigtråd. Og særligt socialdemokraterne, der var en del af Ramelows tidligere regering, truede med et opgør med kansleren.

Angela Merkel var selv i Sydafrika på officielt besøg. Herfra udsendte hun en bandbulle, hvor hun kaldte sine partifællers handlinger for utilgivelige. Konsekvensen var, at den nyvalgte ministerpræsident trak sig fra jobbet efter kun godt 24 timer i jobbet.

Med det trak hun tæppet væk under sin kronprinsesse. For alternativet for CDU i Thüringen er nu at støtte den modsatte fløj – og tanken om at stemme for en politiker fra die Linke er mindst ligeså slemt for Annegret Kramp-Karrenbauer og nok de allerfleste i CDU. Så da Angela Merkel har kørt partiet ned i den grøft, kunne hendes kronprinsesse blot trække sig.

De tyske medier giver Merkel ansvaret for den håbløse situation. Den største avis Bild fortæller om voldsomme opgør i partiets top, mens bladet Spiegel, der ellers elsker Mutti Merkel over alt, skriver, at nu er der ikke noget alternativ til hendes afgang.