Kansler Merkel i dyb krise

0
2042
Kansler Angela Merkel undskylder sit forslag om at lukke Tyskland helt hen over påskedagene. Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS

I en ny meningsmåling må Angela Merkels kristendemokrater se sig overhalet af De Grønne. I desperation prøvede hun i dag noget nyt: en undskyldning

Politiske journalister i Tyskland har ikke set noget lignende i snart seks år. Dengang midt under den store migrantkrise kom Tysklands mægtigste kansler til kyse en netop ankommen pige, så hun græd. Angela Merkel valgte at undskylde dybfølt – og det samme prøvede hun så igen i dag.

”Denne fejl er helt og aldeles min fejl. For når alt kommer til alt, så er det mig, der i sidste ende har ansvaret. Alene i kraft af mit embede,” lød kanslerens undskyldning i dag.

Anledningen var et forslag om at lukke Tyskland helt hen over påskedagene – et forslag, som hun selv har presset igennem. Men det at lukke landet ned i fire dage har vist sig at praktisk umuligt – for hvem skal nu betale for det, som Angela Merkel bemærkede i dag. Så i stedet for at holde fast i dette forsøg på at bremse pandemiens tredje bølge så valgte hun at bøje hovedet en anelse og undskylde.

Kansler Merkel med Bayerns ministerpræsident Markus Soeder og Berlins borgmester Michael Mueller efter et coronamøde med delstaternes ledere. Foto: Michael Kappeler / Pool via REUTERS

Sort nedtur

Da tyskerne sidste sommer stadig troede på, at Angela Merkel også kunne lede dem igennem denne krise, stod hendes CDU til 40 procent af stemmerne i meningsmålinger. I denne uges måling fra analyseinstituttet Allensbach er kristendemokraterne røget under 30 procent. Dermed ligger de sorte for første gang nogensinde lavere end miljøpartiet De Grønne.

”Nu overvejer kun 29 procent af vælgerne at stemme på CDU/CSU. For første er unionspartiernes potentiale dermed lavere end De Grønnes, der længe har ligget stabilt på en opbakning på 30 procent,” hedder det i instituttets pressemeddelelse.

Angela Merkels kluntede håndtering af corona krisen og især hendes modvilje mod at købe nok vaccine ind, koster partiet dyrt hos vælgerne. Samtidig er mange ganske enkelt trætte af hende som person. Merkel har for længst lagt op til at trække sig tilbage og overlod i første omgang formandskabet for CDU til en af sine protegeer, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Hun er mellemtiden blevet slidt op i forsøget på at balancere mellem Merkel og behovet for fornyelse af partiet. Og hendes afløser, den joviale Armin Laschet, virker allerede efter et par måneder træt og uden sans for dagens politik. Dermed bliver Merkels krise til en uventet nedtur for det gamle kanslerparti.

Kilder: Spiegel, ARD, Bild, Allensbach