Alex Ahrendtsen: EUs håndtering af coronakrisen har været skandaløs

0
2858
Alex Ahrendtsen er DFs uddannelsesordfører. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis EU-ordfører Alex Ahrendtsen kalder EUs håndtering af coronapandemien for en eklatant fiasko

Skandaløs og eklatant fiasko.

Dansk Folkepartis EU-ordførerAlex Ahrendtsen lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive EU’s håndtering af coronakrisen, herunder fællesindkøbet af vacciner.

Netmediet Altinget har spurgt en række debattører, hvordan de synes, at EU har håndteret det første år med coronakrisen og hvordan de ser fremtiden. Alex Ahrendtsen har nu givet sit svar i form af et indlæg, og han lyder som en censor, der dumper en umulig eksaminand. For ifølge Alex Arendtsen er der intet at rose EU for, slet ikke i forhold til vaccinerne:

“EU valgte i forhandlingerne et ensidigt fokus på pris, hvilket betød, at landene kom bagerst i køen til vaccineproduktionen. Man valgte samtidig at satse på de forkerte heste som eksempelvis Johnson & Johnson, der først nu er blevet klar med deres vaccine, og GSK Sanofi, hvis vaccine formentlig aldrig bliver til noget, hvorimod virksomheder med anderledes succesfulde vacciner som Pfizer og Novavax først sent kom ind i varmen hos EU,” skriver han.

“EU valgte i forhandlingerne et ensidigt fokus på pris, hvilket betød, at landene kom bagerst i køen til vaccineproduktionen”

Halser håbløst efter

Resultatet er, at EU halser håbløst efter lande som Storbritannien, USA og Israel i udrulningen af vacciner. Selv Tyrkiet og Chile er foran. Flere EU-lande er derfor begyndt at se sig om efter andre løsninger, herunder den russiske Sputnik-vaccine og en kinesisk.

Set fra Alex Ahrendtsens bord, havde det været langt mere effektivt, hvis vaccineindkøbet havde været overladt til landene selv.

“Omkostningerne ved at holde EU-landene lukkede langt overstiger den eventuelle merpris, som EU-landene måske havde måttet acceptere for at få leveret vacciner til de europæiske borgere hurtigere,” skriver han.

EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen under et pressemøde om coronakrisen. EUs håndtering af coronakrisen har været skandaløs, mener Alex Ahrendtsen. Foto: John Thys /Pool via REUTERS

Nej til at hæfte for Bulgariens og Italiens aktiviteter

Skandaløst er det også, at EU i starten “af rene og skære ideologiske hensyn” lod personer fra risikolande rejse ind i Europa, og Alex Ahrendtsen har heller ingen fidus til EUs gigantiske coronahjælpepakke til 5625 milliarder kroner.

“Jeg anfægter ikke behovet for at sætte gang i økonomien efter coronaepidemien, men jeg vil til enhver tid hævde, at Danmark ubetinget er bedre til selv at bestemme, hvad pengene skal gå til, og jeg bryder mig ikke et sekund om at hæfte for Bulgariens eller Italiens aktiviteter i den forbindelse,” skriver Alex Anrendtsen.

I følge DF-ordføreren har coronakrisen udstillet, hvad der er EU’s helt store problem:

“Coronaepidemien har igen understreget, at EU er en papirtiger ledet fra Bruxelles af et forældet bureaukratisk system, der mangler både viden, hurtighed og effektivitet til at kunne håndtere en sundhedskrise”.

Hele Alex Ahrendtsens indlæg kan læses her