DF-ordfører kritiserer “amputeret påske”: En halv gudstjeneste uden sang er ikke godt nok

0
1676
Højmesse i Åbyhøj Kirke. Årets påskegudstjenester må vare 30 minutter og det er ikke tilladt at synge. Foto: Folkekirken.dk / Foto: Gorm Olesen

DFs kirkeordfører Mette Hjermind Dencker er utilfreds med, at kirkeminister Joy Mogensen ikke har lempet kirkernes corona-restriktioner inden påske. “Udendørsgudstjenester i påsken har ingen hold i virkeligheden,” mener hun

Skærtorsdag skal Dansk Folkepartis kirkeordfører Mette Hjermind Dencker i kirke. Men det bliver ikke til en normal påskegudstjeneste. DF-ordføreren har på forhånd skullet reservere én af 20 pladser i sin lokale kirke i Tirstrup, og gudstjenesten bliver på bare 30 minutter, hvor der ikke må synges.

Sådan er de corona-retningslinjer, som gælder for kirkerne, og dermed bliver påsken ”så amputeret som den overhovedet kan blive”, som Mette Hjermind Dencker siger.

Det er hun bestemt ikke tilfreds med. Mette Hjermind Dencker mener, at kirkeminister Joy Mogensen (S) burde have lempet kirkernes restriktioner yderligere før påske, og hun er slet ikke imponeret over den løsning, som kirkerne har fået stillet i udsigt, siden forsamlingsforbuddet blev hævet fra 10 til 50 personer udendørs. Dermed har kirkerne nemlig fået lov at afholde udendørs gudstjenester med op til 50 personer.

”Jo, tak, men vi bor altså i et land, hvor det regner og blæser, så præsterne kan jo ikke arrangere en gudstjeneste udendørs. For hvis det bliver øsende regnvejr, skal de rykke indendørs i kirken, og her må der kun være 20 personer. Det er noget bøvl. Det holder ikke i virkeligheden,” siger Mette Hjermind Dencker.

Der kan laves løsninger, så der kan synges

Hun har fået mange henvendelser fra præster og menigheder og mener sagtens, at der kan laves en løsning, så der kan holdes normale gudstjenester indendørs med sang.

”Hvis folk sidder på hver andet sæderække og forskudt i forhold til den modstående række, og hvis rækkerne kun er halvt fyldt, så kan der laves en sikker gudstjeneste, hvor der også kan synges. Alle kigger jo den samme vej, man sidder ikke og synger hinanden ind i hovedet,” siger Mette Hjermind Dencker.

Mette Hjermind Dencker er DFs kirkeordfører, forbrugerordfører og ordfører for landdistrikter og øer. Foto: Steen Brogaard

Hun mener ikke at en forkortet gudstjeneste uden sang er værdig løsning.

”Kirken er et rum, hvor vi skal slappe af og give slip på stress og jag sammen med ligesindede. Det kan ikke nås på en halv time. Det giver ingen mening for mig,” siger Mette Hjermind Dencker.

Vil have kirker ind i genåbningsaftale

Hun er ærgerlig over, at kirkerne ikke er nævnt i den genåbningsplan, som partierne forhandlede sig frem til i mandags. Derfor arbejder Dansk Folkeparti nu på at få tilføjet kirkerne til aftalen. Står det til Mette Hjermind Dencker, skal kirkernes restriktioner lempes hurtigst muligt.

”Det kan ikke nås inden påske, men så kan det gøres straks efter påske, hvor der også kommer en periode, hvor der ikke er så stor tilstrømning til kirken,” siger Mette Hjermind Dencker.

Som konsekvens af den ”amputerede påske” har Mette Hjermind Dencker og Dansk Folkeparti i øvrigt taget initiativ til to digitale påskeandagter. De finder sted Skærtorsdag og 1. påskedag på Facebook og Instagram, hvor påsken markeres med salmesang og en påskehilsen. Mette Hjermind Dencker synger for.

Læs også:

Fra kirkekor til kirkeordfører: Mette Hjermind Dencker brænder for sit nye ordførerskab