Fra kirkekor til kirkeordfører: Mette Hjermind Dencker brænder for sit nye ordførerskab

0
2006
Mette Hjermind Dencker er DFs kirkeordfører, forbrugerordfører og ordfører for landdistrikter og øer. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkepartis nye kirkeordfører Mette Hjermind Dencker har et tæt forhold til kirken og kristendom. Hun vil ud i landet og møde de kirkelige organisationer – og vil arbejde for, at kristendom og Danmarks kristne grundlag kommer til at fylde mere

Som barn sang Mette Hjermind Dencker i kor i Mårslet Kirke syd for Aarhus. De første år kedede hun sig bravt under gudstjenesterne. Men da hun blev 14-15 år, fik kirken en ny, ung karismatisk præst, og hun var så “sprudlende, nærværende og fantastisk”, at korsangeren Mette pludselig begyndte at lytte til præstens ord mellem salmerne – og begyndte at glæde sig til søndagene i kirken.

Siden har Mette Hjermind Dencker fået et stadig tættere forhold til kirken. Hendes tre børn har alle gået i en kristen privatskole. Hun har opdraget dem i den kristne tro, og hun går til gudstjeneste i sin lokale kirke i Tirstrup hver søndag, hvis det ellers kan lade sig gøre.

“Kristendommen er en stor del af min hverdag og mit liv. Det er udgangspunktet for min måde at møde og behandle andre mennesker på,” fortæller Mette Hjermind Dencker.

Og nu får Mette Hjermind Dencker et endnu tættere forhold til kirken. Hun er nemlig blevet udnævnt til Dansk Folkepartis nye kirkeordfører. En opgave, hun overtager fra Marie Krarup – og som hun i den grad glæder sig til:

“Det er fantastisk. Det er et ønske jeg har haft igennem længere tid. Nu kan jeg forene mine to store interesser – landdistrikter og kirken,” siger Mette Hjermind Dencker, som også er DFs landdistriktsordfører og forbrugerordfører.

“Nu kan jeg forene mine to store interesser – landdistrikter og kirken”

Vil ud og møde de kirkelige organisationer

Som landdistriktsordfører har Mette Hjermind Dencker brugt mange timer på landevejene. Hun har opsøgt øer og landsbyer og talt med organisationer, foreninger, virksomheder og beboere langt fra storbyerne, hvis problemer hun gerne vil hjælpe med at løse. Samme metode vil hun bruge som kirkeordfører.

“Som landdistriktsordfører har jeg haft som mål at gøre landdistriktspolitik interessant, og det synes jeg er lykkedes rigtig godt. Det samme vil jeg gøre som kirkeordfører. Jeg vil ud og møde de kirkelige organisationer, høre hvordan jeg kan hjælpe dem, og tage deres input med tilbage til Christiansborg. Jeg kommer til at bruge meget af mit krudt ude i marken,” siger Mette Hjermind Dencker.

Hun vil blandt andet opsøge de kirkelige nødhjælpsorganisationer, der arbejder med forfulgte kristne:

”Forfulgte kristne er en helt særlig gruppe, som vi kan gøre noget mere for,” siger Mette Hjermind Dencker.

Styrk kendskabet til kristendommen

Dansk Folkepartis nye næstformand Morten Messerschmidt slog i et stort interview i sommer til lyd for, at kristendommen og kristen identitet skal fylde mere i det offentlige rum. Dét budskab er Mette Hjermind Dencker helt enig i – og det vil hun arbejde for som kirkeordfører:

”Der er klart brug for at styrke kendskabet til vores kristne kultur. Vi har desværre set, hvordan mange kirkelige traditioner er gået fløjten de senere år – for eksempel skoler, der afskaffer den årlige julegudstjeneste før juleferien, eller konfirmationsundervisningen, der flyttes væk fra skoletiden. Den udvikling skal vendes. Vi skal også forhindre, at man kan fritages for kristendomsundervisning i folkeskolen. Om man er kristen eller ej, så er det vigtigt at kende til det kristne grundlag, Danmark hviler på,” siger DFs nye kirkeordfører.

Læs også:

Pia Kjærsgaard ny værdiordfører – Morten Messerschmidt ny kulturordfører