Kampen for USA’s sjæl

0
2395
Præsident Donald Trump hilser på Apollo 11-astronauten Buzz Aldrin under en ceremony i det hHvide Hus i weekenden i anledning af 50 året for månelandingen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

Valgkampen er i fuld gang selv om der er mere end femten måneder til at amerikanerne igen skal vælge præsident. Et hovedtema er amerikanernes glæde ved deres eget land og her har præsident Donald Trump hjemmebanefordel

I det opgør splitter Trump amerikanerne som aldrig før. En ny meningsmåling fra Rasmussen Reports, der gennemgående er bedre end konkurrenterne til at følge den amerikanske folkesjæl, viser, at 49 procent af amerikanerne nu er meget utilfredse med deres præsident (formulering på amerikansk er ”strongly disapprove”). Tilsvarende er 39 procent af dem af meget tilfredse.

Der er en markant ændring i forhold til tidligere og den burde skabe glæde blandt den lange række af demokrater, der ønsker at blive deres partis kandidat ved præsidentvalget i november næste år. Men de synes mere optaget af at slås med hinanden. Og selvom enkelte klarer sig godt, er Trump derfor stadig favorit til at fortsætte.

I valgkampen satser Trump på den stigende glæde ved sit eget land, som de samme meningsmålinger også viser. Når han optræder med stadig skarpere angreb på sine modstandere – herunder de mest rabiate blandt demokraterne – så bryder hans tilhængere ind med tilråb. Og igen bliver hans stil støttet i meningsmålingerne, der ikke viser stor opbakning til modparten.

Senest er han blevet kritiseret for at optræde racistisk overfor fire kvindelige demokratiske politikere, der er blandt hans heftigste kritikere. Her siger meningsmålingerne, at kun et lille mindretal oplever den slags kontante modspil som racistisk. Og de fire kvinder har ikke megen opbakning selv hos demokratiske vælgere, der ønsker en mere moderat stil.

Ganske vist siger han selv, at han siger fra overfor de mest nationalistiske tilråb. Men ved arrangementerne rundt om i landet kan man ikke høre det. Og Trumps robuste glæde ved USA fungerer rigtig godt for hans trofaste tilhængere.

I de traditionelle medier bliver hans tilhængere lidt hånligt kaldt for MAGA’er – som i Make America Great Again, Trumps slogan i forrige valgkampagne. Men den hån synes de at være ligeglade med. For når præsidenten dukker op et nyt sted – som her i weekenden, hvor han uventet dukkede op til et bryllup i staten New Jersey – så bliver der klappet og taktfast råbt: ”USA! USA!”.

Se The Sun: Donald Trump crashes wedding reception as delighted bride and groom lead guests in chant of ‘USA! USA!’

Slap praksis

Trumps anseelse blandt de trofaste synes heller ikke at lide under, at flere af hans store ideer ikke rigtig bliver til noget. I hans tid som præsident er der ikke blevet en eneste kilometer ny mur ved grænsen til Mexico. De godt 80 kilometer mur, som er blevet bygget, afløser bare et hegn, der stod der i forvejen.

Tilsvarende skidt går det for hans planer om at udvise illegale indvandrere. Under en ny razzia her i midten af juli satsede myndighederne på at tilbageholde 2105 migranter, der alle havde fået besked på at de skal udvises. I virkeligheden gik kun 35 i nettet – resten har skjult sig eller er flyttet videre.

Der er allerede mere end en million retssager om ulovlig indvandring, der fylder op ved de amerikanske domstole. Derfor vil de 35 formentlig kunne blive mindst et år til i USA inden deres sager er endeligt afgjort.