Jimmie Åkesson må blive udenfor døren

0
1926
Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i 2018. Foto: Carsten Lundager

Den svenske regeringskrise, der har varet i mere end ti uger, er fortsat uden afklaring. Tre partiledere har haft chancen til at danne en regering, der ikke har et flertal imod sig – uden held. Alligevel vil de svenske politikere ikke give chancen til Sverigedemokraterne trods et stærkt valgresultat

Selv de svenske medier, der i reglen er mere end kritiske overfor Sverigedemokraterne, er begyndt at stille spørgsmål ved, hvorfor Jimmie Åkesson som leder af det tredjestørste parti i den svenske Rigsdagen, ikke bliver opfordret til at forsøge at samle et flertal.

Den er formanden for Riksdagen – eller som det hedder i Sverige, talsmanden – der kan bede en politiker om at påtage sig den opgave. Foreløbig har talsmanden bedt lederne af de to største partier om det – og lederen af det lille liberale parti Centerpartiet, Annie Lööf, har også fået lov til at prøve, selvom de andre politikere på forhånd afviste hendes ideer. Sverigedemokraternes Jimmie Åkesson har dog ikke fået noget opkald fra talsmanden Andreas Norlén, der selv kommer fra det konservative parti Moderaterne.

Efter spørgsmål fra blandt andre avisen Expressen forsvarede Norlén i denne uge sine handlinger.

”Når det gælder spørgsmålet om hvorvidt Jimmie Åkesson burde have et opdrag til at sondere, så kan man konstatere, at ingen af de andre partier vil danne regering med ham. Det har de udtrykkeligt sagt. Jeg kan ikke se, at det giver mening at lade ham sondere muligheden for en ny regering,” siger han.

Talsmanden siger dog samtidig, at hvis Sverigedemokraternes leder beder om mulighed, så vil han overveje sagen igen.

Tid til en morfar

Jimmie Åkesson har tidligere kritiseret talsmand for Riksdagen i hårde vendinger – men ikke fordi han selv ikke er blevet bedt om at sondere muligheden for at danne en regering. Derimod finder han, at talsmanden ikke har været neutral i den lange kamp for at finde en ny svensk regering. Tværtimod har talsmanden i Åkessons vurdering gjort det nemt for de andre partier at holde Sverigedemokraterne udenfor døren og han har også manøvreret for at undgå et svensk nyvalg.

”Min stabschef kedede sig så meget, at han tog sig en morfar på sofaen i kontoret. Der er ingenting, vi kan gøre. Men jeg burde have så travlt (med at forhandle, red.), at jeg ikke har tid til at være her hos jer,” sagde Jimmie Åkesson tidligere ved et møde med medlemmer af Sverigedemokraterne.

Efter den svenske valglov skal talsmanden udskrive nyvalg, hvis forskellige ledende politikere fire gange har forsøgt at danne regering uden held. De tre gange er nu opbrugt og i stedet for at risikere en fjerde fiasko og dermed et valg, skal politikerne i Riksdagen i næste uge stemme om en ny statsminister. Den fungerende statsminister, Stefan Löfven, har gode chancer, da han ser ud til at få hjælp fra de to liberale centrumspartier.