Løkke: FN-aftale får ikke flere migranter til Danmark

0
2553
Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviste tirsdag i spørgetiden i folketinget, at Global Compact-aftalen vil øge migrationen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser kritik af FN-aftale om migration, som regeringen vil tilslutte sig til december. Danmark vil dog lave en særlig ‘stemme-erklæring’, som skal præcisere, hvad vi mener, at aftalen går ud på, sagde Løkke i Folketingets spørgetid

“Der kommer ikke en eneste migrant, hverken lovlig eller illegal, mere til Danmark på grund af det her papir”.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag under spørgetiden i Folketinget, da Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl stillede spørgsmål om den omstridte FN-aftale om migration, Global Compact, som regeringen på Danmarks vegne vil tilslutte sig til december.

Statsministeren erkender dog, at der er skabt så meget usikkerhed omkring indholdet af FN-aftalen, at der er brug for en præcisering af det danske synspunkt. Derfor arbejder Løkke lige nu på at samle en række andre EU-lande om en stemme-erklæring, der præciserer, hvad vi siger ja til, når aftalen underskrives på et møde i Marrakech i Marokko den 10.-11. december.

“Der er ikke nogen juridisk binding, det svækker ikke vores mulighed for at føre vores politik, og min egen læsning er, at det vil forbedre vores muligheder for at fastholde vores stramme udlændingepolitik. Men jeg har også noteret mig den bekymring, som læsningen har givet, og derfor vil Danmark afgive en stemme-forklaring, der præciserer vores position. Og jeg har de sidste to uger arbejdet ret hårdt for at få opbakning til en sådan erklæring fra lande, som vi normalt ser os sammen med,” sagde Lars Løkke i Folketinget.

“Min egen læsning er, at det vil forbedre vores muligheder for at fastholde vores stramme udlændingepolitik”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Løkke: Jeg beskyldes for landsforræderi

Han mener, at FN-aftalen “har været udsat for en misfortolkning” på de sociale medier, hvor Løkke er “blevet beskyldt for landsforræderi og konspirationsteorier, om at han ‘vil invitere millioner af mennesker ind i landet'”. Det har gjort en præcisering nødvendig.

“Vi vil præcisere, hvad det går ud på og ikke går ud på. Jeg kunne ikke drømme om at lokke Danmark ind i et projekt, som svækker vores mulighed for at føre den politik, vi har,” sagde han og henviste til, at regeringen har fået lavet en grundig juridisk analyse af aftalen.

Kristian Thulesen Dahl (DF) under spørgetimen i Folketinget med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Global Compact er en erklæring på 34 sider, som skal skabe fælles regler globalt for migration. Kritikere, som tæller Dansk Folkeparti og dele af Det Konservative Folkeparti, frygter, at aftalen vil få flere migranter til at søge mod Europa. De kritiserer aftalen for at omtale migration positivt og for at opfordre til fremme af multikulturelle aktiviteter. DFs formand Kristian Thulesen Dahl advarer direkte om, at aftalen vil være lodret i strid med det paradigmeskifte i udlændingepolitikken, som regeringen og Dansk Folkeparti netop nu forhandler om.

Lars Løkke Rasmussen mener imidlertid, at aftalen vil understøtte den danske udlændingepolitik.

“Det mest interessante i det her papir, set med mine øjne, det er det forhold, at det fastslås, at de lande, hvorfra de illegale migranter kommer fra, har en grundlæggende pligt til at tage dem tilbage. Det signal har vi brug for, ” sagde statsministeren i spørgetiden.

“Jeg kunne ikke drømme om at lokke Danmark ind i et projekt, som svækker vores mulighed for at føre den politik, vi har”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Løkke: Ingen grund til at vente

Bagefter gentog han budskabet overfor pressen, hvor han satte yderligere en streg under, at aftalen efter hans opfattelse ikke rokker ved den stramme udlændingepolitik.

“Man kan jo spørge sig selv: Hvad skulle få min regering, som har ført en benhård udlændingepolitik, der har vist sin succes ved at vi nu har bragt antallet af asylanter ned til det laveste i ni år – hvad skulle få os til at underskrive et eller andet projekt om at “man bare kan komme, hvis man har lyst”. Det giver jo ikke nogen mening,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

En journalist spurgte, om statsministeren overvejede at vente med at tilslutte sig aftalen, som USA, Australien og flere andre EU-lande heller ikke vil tilslutte sig?

“Hvorfor skulle vi gøre det? Vi har en klar juridisk vurdering af, hvad den her aftale går ud på og ikke går ud på,” svarede Løkke.

DF-formand undrer sig

Kristian Thulesen Dahl er dog ikke beroliget af statsministerens tro på, at FN-aftalen ikke vil svække den danske udlændingepolitik. Han undrer sig over, at Danmark skal tilslutte sig en aftale, som på den ene side ikke er juridisk bindende men omvendt vurderes til at være vigtig for Danmark:

“Man kan vel godt stille spørgsmålet: Hvorfor skulle nordafrikanske lande pludselig føle sig forpligtet til at tage sine egne borgere tilbage, bare fordi vi underskriver en erklæring, som vi i øvrigt ikke har tænkt os at overholde. Og omvendt kan man frygte, at vi vil følge aftalen, for vi er jo sådan en land – og det kan jeg jo godt lide – der gerne vil kendes for at ‘en aftale er en aftale’,” sagde DF-formanden i en kommentar til statsministeren.