Italiensk politi tror, at IS står bag verdens største fangst af amfetamin

0
2497
Italiensk politi fremviser de 14 tons amfetamin, som er produceret i Syrien og beslaglagt i Napoli. Foto: Handout / Guardia di Finanza press office / AFP

Islamistisk Stat er mistænkt for at have produceret 14 tons amfetamin, der er blevet beslaglagt i Napoli. Sagen får stor opmærksomhed – bare ikke i Italien.

Mængden af amfetamin gør det til verdens største fangst af det hårde stof. Værdien af de omkring 84 millioner tabletter er over syv milliarder kroner ude på Europas gader – nok til at starte en mindre terrorkrig. Hvis altså ikke de over 14 tons var blevet stoppet af italienske toldere, der er begyndt at arbejde mere igen efter corona krisen.

Pillerne var skjult inden i store papirruller, der var blevet møjsommeligt udhulet. De var en del af en sending, der skulle videre i retning af Schweiz. Flere medier spekulerer i, at Napolis berygtede Camorra mafia kan have stået bag importen, men omvendt har den næppe alene penge nok til at stå for en sådan handel.

Afsløringen kommer to dage efter, at de italienske myndigheder slog til mod en narkoring, der er styret af albanske migranter. I alt 37 er arresteret og narkotika for 300 millioner kroner beslaglagt i den sag, der også fandt sted i Napoli. Derimod er der endnu ingen meldinger om nogen arresterede i forbindelse med amfetaminen i Napoli.

Foto: Handout / Guardia di Finanza press office / AFP

Det italienske toldvæsen fortæller gerne og længe på deres egen hjemmeside om denne succes. Til gengæld skriver man ikke om, hvem der skulle tage imod pillerne. Tilsvarende er linket til den berygtede terrororganisation IS også båret af indicier.

Pillerne er mærket med to halvmåner og svarer til piller, der sælges under et gammelt kommercielt navn Captagon over det meste af Mellemøsten. De findes både i en variant, der har et højt indhold af amfetamin ligesom de oprindelige piller fra tresserne, mens en anden er fortynder med koffein og andet. Den slags piller er blevet brugt af islamistiske terrorister, herunder under det store terrorangreb på natklubben Bataclan i Paris i 2015, hvor 129 mistede livet.

Foto: Handout / Guardia di Finanza press office / AFP

Ingen interesse

Selv efter italienske forhold er mængden rekordstor. I hele 2018 stoppede politi og toldere i alt 123 tons narkotika – og en stor del af det var cannabis-produkter. Alligevel viser dagens medier i Italien ingen særlig interesse for fangsten.

Landets store seriøse avis, Corriere della Sera, prioriterer corona virus højere end sagen fra Napoli – måske ikke så mærkeligt, nu hvor den kinesiske syge igen tager fra og landet allerede har oplevet næsten 35000 dødsfald. Men avisen sætter også en historie om, at den tidligere tyske paves 96-årige bror er død, højere end fangsten af amfetamin. Og det samme gælder en undersøgelse, der viser at franske og græske bilister er mere aggressive end italienske.

Samme prioriteter kan man se hos landets klassiske tv-station, RAI. Og avisen La Republica åbner på en mere end fire år gammel mordsag.

Kilder: Guardia di Finanza, RAI, La Republica, Corriere della Sera