Messerschmidt: Venstre er rykket alt for tæt på de radikale

0
3513
Jakob Ellemann-Jensen flirter som Venstre-formand alt for meget med den radikale leder Morten Østergaard (tv.), mener Morten Messerschmidt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Venstres nye formand Jakob Ellemann-Jensen har trukket Venstre væk fra Dansk Folkeparti og tættere på Det Radikale Venstre, mener Morten Messerschmidt. ”Hvis Venstre havde været det samme sted i 2015, havde Jens Rohde ikke behøvet af skifte parti,” sagde Messerschmidt onsdag i P1 Debat

Venstre fejrer i disse dage 150 års-jubilæum, og det sker på et tidspunkt, hvor partiet befinder sig tættere på Det Radikale Venstre, end det har gjort i årtier. Det mener Dansk Folkepartis EU- og Klimaordfører Morten Messerschmidt, som i dagens udgave af P1 Debat kritiserede den nye Venstre-formand Jakob Ellemann Jensen for et markant kursskifte i retning af de radikale, siden han afløste Lars Løkke Rasmussen som formand på et landsmøde i november.

”Hans tale på landsmødet var jo en lang flirt med de radikale og Morten Østergaard (radikal leder, red.), og der var også indtil flere svirp mod hans næstformand Inger Støjberg. Han stod jo og undsagde hendes udtalelser om, at hun godt forstod, at tre ud af ti danskere synes der var for mange muslimer i Danmark, og han appellerede til de radikale i både klima- og EU-politikken, og i den økonomiske politik,” sagde Morten Messerschmidt.

Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er som vand og olie. Venstre kan ikke appellere til begge partier samtidig, mener DFs Morten Messerschmidt, der her ses efter sidste uges klimaforhandlinger. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Som vand og olie”

Messerschmidt debatterede i P1 Debat med den tidligere Venstre-finansminister Claus Hjort Frederiksen. Han fremhævede, at Hjort Frederiksen tilbage i 00erne, da han var en del af  Anders Fogh Rasmussens regering, havde talt om et værdifællesskab mellem Venstre og Dansk Folkeparti. Men det værdifællesskab er væk nu, mener Morten Messerschmidt:

”Det er klart. Du kan ikke både omfavne Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det er som vand og olie. Det hænger ikke sammen,” sagde Messerschmidt – og fortsatte:

“Du kan ikke både omfavne Dansk Folkeparti og Radikale Venstre. Det er som vand og olie”

“Dengang Claus Hjort talte om værdifællesskabet, det var dengang både Venstre og DF kerede sig om sammenhængskraften – altså om at Danmark ikke skal være et ideologisk projektsamfund, men et land, hvor befolkningen kender hinanden og hvor der er en genkendelighed og fælles historisk forankring. Men det er jo ikke Jakob Ellemanns projekt. Han meldte sig ud af Venstre og ind i Ny Alliance på grund af samarbejdet med Dansk Folkeparti. Det har han jo fortalt åbent. Derfor må man bare sige, at når han fortsætter den linje, han gør – også på områder som er hjerteblod for DF, dvs. EU og udlændingepolitikken – så har det en konsekvens. Så er der simpelthen for langt mellem de to broer, han prøver at skræve over,” sagde Morten Messerschmidt.

Det værdifælleskab mellem Venstre og Dansk Folkeparti, som CLaus Hjort Frederiksen tidligere har fremhævet, eksisterer ikke længere, mener Morten Meserschmidt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fælles EU-annoncer

Morten Messerschmidt peger på, at Venstre så sent som i 2015 lavede en fælles EU-annonce med DF og de øvrige borgerlige partier. Her var budskabet, at der skal sættes grænser for EU. Og da Jens Rohde i 2012 blev valgt som EU-spidskandidat for Venstre var budskabet nogenlunde det samme. Her lød det, at der skulle “sættes hegnspæle for EU”. Siden – i december 2015 – skiftede Jens Rohde til Det Radikale Venstre, bl.a. fordi han var utilfreds med Venstres EU-skeptiske kurs og samarbejdet med Dansk Folkeparti. Men Venstre har efterhånden flyttet sig så meget, at Jens Rohde ville være blevet i Venstre, hvis den nuværende linje havde været den gældende for fem år siden, mener Morten Messerschmidt.

”Så havde han følt sig hjemme i Venstre, og det er jo det, der er hele problemet. I 2015, med de fælles EU-annoncer, var vi enige om, at der var en grænse for, hvad EU skulle blande sig i. Men i dag er det meget svært at se forskel på Venstre og Radikale Venstre i EU-politikken,” lød det fra Morten Messerschmidt i P1 Debat.

Tidligere finans- og forsvarsminister Cluas Hjort Frederiksen ses her med den konservative leder Søren Pape Poulsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Claus Hjort Frederiksen mener, at Dansk Folkeparti har taget ”et bekymrende skridt” ved at melde klart ud, at Danmark bør forlade EU.

”Jeg har den grundlæggende opfattelse, at det er velsignelse for et lille land som Danmark at være i et fællesskab med love og regler. Jeg frygter, med DFs udmelding, at hvis vi atomiserer EU, så bliver Danmark endnu mere afhængig af, hvordan de store lande gebærder sig. Det vi for mig være et mareridt,” sagde den tidligere finansminister i DR-radioudsendelsen.

Morten Messerschmidt svarede, at han ikke forventer, at Venstre også skal melde sig som EU-modstander.

”Jeg beder ikke om, at Venstre ændrer EU-politik. Selvfølgelig skal de ikke mene, at Danmark skal ud af EU. Det er ikke deres position. Jeg vil bare gøre opmærksom på, at tidligere har Venstre haft den opfattelse, at EU ikke skulle have skattepolitik, socialpolitik og sundhedspolitik. Der skulle sættes hegngspæle for EU, lød det. Det er der ikke meget af i dag,” sagde Morten Messerschmidt i P1 Debat.

P1 Debat om Venstres situation kan genhøres her.