Tesfaye erkender: Hvis syrerne ikke rejser hjem, kan vi ikke gøre noget

0
4931
Udlændinge og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) under sidste uges afslutningsdebat i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at regeringen ikke kan stille noget op, hvis syrere uden opholdsgrundlag nægter at rejse hjem

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfay (S) vil have flere syriske flygtninge til at rejse hjem. Derfor skal ca. 900 syreres asylsager nu genvurderes. Men ministeren erkender overfor BT, at der ikke er noget at gøre, hvis syrere uden opholdsgrundlag nægter at forlade Danmark. Heller ikke, selv om Udlændingestyrelsen nu vurderer, at situationen i Syriens hovedstad Damaskus er så stabil, at syrere kan hjemsendes hertil. Danmark vil nemlig ikke samarbejde med Assad-styret, og derfor kan hjemrejse kun ske frivilligt.

BT har spurgt ministeren, om man ikke bare risikerer, at de afviste asylansøgere ender på udrejsecenter Kærshovedgård, hvor der i forvejen er strandet mange afviste asylandssøgere? Til det svarer ministeren:

“Ja, det er en risiko. Og det er super ærgerligt, fordi det koster ca. 300.000 kr. om året at have en person på et udrejsecenter. For de penge kunne man få noget, som minder om 800-900 hjemmehjælpstimer”.

Dagens udgave af BT.

Mattias Tesfaye er dog optimistisk:

“Jeg forventer, at en del afviste syrere vil samarbejde med myndighederne og rejse frivilligt tilbage. Man skal huske på, at ca. 100 syrere sidste år valgte at rejse frivilligt fra Danmark til Syrien,” siger ministeren til BT og afviser, at det bare er et signalpolitisk udspil.

“Jeg forventer, at en del afviste syrere vil samarbejde med myndighederne og rejse frivilligt tilbage”

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister (S), til BT

Pia Kjærsgaard: Signal uden effekt

Det mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard dog det er. Hun sagde mandag til Ritzau:

“Vi kommer ikke et skridt videre, andet end at det er stort signal for udlændingeministeren. Men det kan jeg jo ikke bruge til noget, når syrerne alligevel ikke kommer hjem. For det må jo være målet”.

Pia Kjærsgaard mener, at det før eller siden bliver nødvendigt at samarbejde med de syriske myndigheder om tvangsudsendelser:

“Jeg kan godt forstå, at det er svært at samarbejde. Men vi må bare se i øjnene, at Assad nok sidder der i en årrække. Han er ikke sådan lige til at slippe af med, selv om vi måske godt kunne ønske os det,” sagde hun til Ritzau.