Israel: Islamisk Jihad erklærer total krig

0
9364
Biler ramt af raketter fra Gaza i den israelske by Ashkelon. Foto: ACK GUEZ / AFP

Volden eskalerer time for time i Israel efter de mange opgør ved Tempelbjerget. Den palæstinensiske organisation Islamisk Jihad, der står stærkt i Gaza, har erklæret total krig

Dagens mere end 400 raketter fra Gaza, der kom med tre minutters mellemrum, er begyndt at ramme mål i Israel. I byen Askhelon lige nord for Gaza blev to ældre kvinder dræbt af en raket, mens snesevis af israelere er såret. Omvendt har 130 israelske raketter mod Gaza By gjort større skader og der meldes om mindst 28 dræbte, heriblandt 10 børn.

Blandt de dræbte i Gaza er militære ledere fra de to største grupperinger, Hamas og Islamisk Jihad. Et højhus er styrtet sammen efter angrebene og redningsfolk leder efter overlevende. Efter angrebene på Gaza har Islamisk Jihad udråbt total krig.

Omvendt har den israelske hærs ledelse sagt, at man er både villig til og i stand til at eskalere konflikten ”uendeligt”. Dermed står Israel overfor den tredje intifada på godt tyve år.

Røgen bølger fra et israelsk luftangreb i Gaza City, som reaktion på raketangrebene fra den palæstinensiske Hamas-bevægelse. Foto af MAHMUD HAMS / AFP

Eftertænksomhed

Israelske medier fokuserer både på tabene og på de fejl, den siddende israelske regering har begået. ”Hamas er vinderen i dagens begivenheder,” fastslår avisen Haaretz. Dens kommentator kritiserer især regeringen for at have overladt hele konflikten i Jerusalem til det almindelige politi – uden hjælp fra den mere erfarne hær og uden politisk lederskab.

Tilsvarende eftertænksom er avisen Jerusalem Post, der rapporterer fra grænsen til Gaza, at den israelske hær har samlet større styrker. Den citerer officerer ved fronten for at være klar til at gå ind i selve Gaza. Det har tidligere været både blodigt og udsigtsløst, men ifølge avisen er militæret indstillet på at slå hårdt igen.

Raketter affyres fra Gaza City mod Israel. Foto: MOHAMMED ABED / AFP

Blandt palæstinensere i Jerusalem, der lever på frontlinjen, har den hårde retorik fra Gaza skabt begejstring. De så politiet trække sig tilbage fra Damaskus porten i den arabisk dominerede del af den gamle by i Jerusalem kort tid efter trusler fra netop Hamas. I virkeligheden flyttede betjente på sig for at beskytte en israelsk demonstration, men det tæller ikke i palæstinensernes forståelse af virkeligheden.

Kilder: Al Jazeera, Haaretz, Jerusalem Post, New York Times