Uroen vokser i S-bagland: Lokalforeninger kræver blødere udlændingekurs

0
2220
Mette Frederiksen og den øvrige topledelse i Socialdemokratiets udfordres nu af baglandet i Socialdemokratiet, som er utilfredse med partiets udlændingepolitik. De vil have blødere linje overfor syriske flygtninge. Foto: Jens Dresling/Scanpix 2021

Flere og flere socialdemokratiske lokalforeninger og lokalpolitikere kritiserer partitoppen for at føre en for hård udlændingepolitik. De vil hente børn og mødre hjem fra Syrien og forlænge opholdstilladelsen for de syriske flygtninge, der står til hjemsendelse

Mens Socialdemokratiets topledelse giver den som hardlinere på udlændingeområdet, så vokser uroen over partiets udlændingepolitik i det socialdemokratiske bagland.

Fredag udsendte Socialdemokratiets partiforening på Ærø en pressemeddelelse med en “indtrængende opfordring” til S-toppen om at hente IS-mødrene og deres børn til Danmark fra fangelejre i Syrien samt om at forlænge den midlertidige opholdstilladelse for de syriske flygtninge i Danmark, og nu melder flere og flere lokalforeninger og lokalpolitikere sig med lignende kritik og bekymring.

Berlingske og Politiken har fået fat i et brev, som 24 medlemmer af Socialdemokratiet på tværs af partikredse, har sendt til partitoppen. I brevet kritiserer de ikke bare udlændingepolitikken men hele den værdipolitiske kurs, som føres under Mette Frederiksen:

“Vi, dele af Socialdemokratiets bagland, og ledelsen bliver nødt til at få os en ærlig snak og en ærlig debat om den førte værdipolitik. Det være sig retspolitikken, tilgangen til internationalt samarbejde og måske særligt udlændinge- og flygtningepolitikken”.

”Nok er nok”

Der er flere kommunal- og regionsrådspolitikere blandt underskriverne. Budskabet er, at nok er nok:

“Selvom vi anerkender, at et flertal i partiets folketingsgruppe støtter store dele af den førte politik, mærker vi samtidig en voldsom ulmen under overfladen lokalt i partiforeningerne. Flere af vores venner og aktive (nu tidligere) partifæller har valgt at sige farvel til partiet. Nogle efter mange aktive år i partiet,” lyder det.

24 socialdemokrater har sendt et brev til S-formanden Mette Frederiksen hvor de efterlyser “en ærlig snak” om partiets udlændingepolitik. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Berlingske har også talt med flere lokalformænd, der er kritiske. Formanden for Socialdemokratiet i Allerød, Grethe Munk, “synes ikke, det harmonerer med hverken danske værdier eller med socialdemokratiske værdier”, når Danmark ikke henter både børn og mødre hjem fra Syrien, siger hun. Carlo Søndergaard, kredsformand for Socialdemokratiet i Indre By og Christianshavn, er på linje:

“Det er nødvendigt, at man overholder FNs Børnekonvention. Det betyder, at man ikke må tage børnene hjem uden forældrene,” siger han.

Utilfredshed i Rasmus Stoklunds valgkreds

I sidste uge kunne Frederiksborg Amts Avis fortælle, at fem ud af 10 socialdemokratiske medlemmer af byrådet i Halsnæs Kommune er utilfredse med hjemsendelsespolitikken for syriske flygtninge. Det er for farligt at hjemsende syrere nu, lød det fra partifællerne i Halsnæs, der er en del af udlændingeordfører Rasmus Stoklunds valgkreds.

”Jeg er uenig i den restriktive politik, som bliver ført fra mit partis side. Det er ikke rimeligt at sende folk tilbage til områder, som ikke er sikre,” sagde byrådsmedlem Torben Hedelund til amtsavisen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og udlændingeordfører Rasmus Stoklund står for meget alene i forsvaret for regeringens udlændingepolitik. Det var, i følge Politiken, budskabet fra statsminister Mette Frederiksen på et socialdemokratiets gruppemøde is idste uge. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Statsminister-opsang på gruppemøde: Bak op om Tesfaye og Stoklund

Utilfredsheden skulle også være til stede i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Politiken bragte lørdag en artikel, hvor to anonyme folketingsmedlemmer fortalte om et opsigtsvækkende indslag på et socialdemokratisk gruppemøde i sidste uge. På mødet, som var det første fysiske møde for hele gruppen i flere måneder, skulle statsminister Mette Frederiksen have indledt med at give en opsang til folketingsgruppen, fordi hun ikke synes, der bakkes nok op i offentligheden om udlændingeordfører Rasmus Stoklund og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

De kunne godt, lød det, være bedre kammerater og for eksempel skrive læserbreve til lokalaviserne eller opslag på de sociale medier, hvor de støtter de to kolleger.

”Hun roste udlændingeordføreren og ministeren rigtig meget, og jeg tror endda også, at vi endte med at skulle klappe ad dem. Det handlede også om, at vi ifølge hende ikke gjorde nok i gruppen for at bakke op om dem,” fortæller det anonyme folketingsmedlem.

Et andet medlem bekræfter, at der blev klappet og kalder statsministerens opsang for ”decideret skældud”.